Hopp til hovedinnhold


Slår alarm om sopp, råte, mus og rotter

«Det er observert mye rotter i ambulansegarasjene våre og rundt ambulansebygget. Det er oppdaget musereir i motorrommet i flere ambulanser, samt mye avføring fra rotter og mus overalt», heter det i en e-post fra februar i år. Dette gjengir TV 2.
Situasjonen beskrives som uholdbar, og det er fare for tekniske feil på ambulansene som kan få fatale følger.
Men det stopper ikke der. Nedslitt bygningsmasse, et skakt bygg med rør, vegger og tak fullt av sprekker. Lekkasjer fra taket. Et bygg som har hatt døgnkontinuerlig drift i over 100 år.
Legevakten i Storgata i Oslo er landets største, men nå slår de ansatte alarm om forholdene i det gamle bygget.
– I flere år har det vært problemer med mangelfull ventilasjon og dårlig inneklima, vinduer som ikke kan åpnes, strømbrudd og elektrisk anlegg som svikter, gamle rør som lekker og avløp som går tett, noe som fører til kloakklukt, sier hovedtilitsvalgt for legene i Helseetaten, og lege ved almennlegevakten, Ailin Harlem til TV 2.
Bygget er fra 1850, og i svært dårlig forfatning. Mugg, sopp og råte herjer i vegger og tak. Siden 2014 har det pågått såkalt nød-rehabilitering av de verste forholdene.

Skulle stått klar i år

En splitter ny storbylegevakt ble vedtatt i 2010, og skulle stått ferdig i år. Seks år etter vedtaket har fremdeles ingen klart å bestemme seg for hvor i byen den skal ligge. I mellomtiden må både ansatte og pasienter altså leve med nødløsninger.
Les mer om saken hos TV 2