Hopp til hovedinnhold


Paramedic har oppfunnet et doseringssystem for riktig medikamentdose til barn

The Pediatric Easy Dosing System skal eliminere medisineringsfeil av barn, ifølge EMS1.com (engelsk artikkel)

Da han jobbet for Miami Children’s Hospital som ambulansearbeider på fly, la Michael Jerome merke til at doseringsfeil når man behandlet barn var altfor vanlig.
Noen år senere bestemte han seg for å gjøre noe med problemet. Han bestemte seg for å lage et doseringssystem til barn, slik at det ville bli omtrent umulig å gi feil dose.
Siden medikamentdosene ofte er laget til voksne, innebærer ofte administrering av medikamenter til barn at man må regne på riktig dose. I akutte situasjoner er ofte utregning vanskeligere enn man skulle tro.
– Du vet at pasienten veier 12 kilo, med dette utstyret ser du på sprøyten og ser rett dose, sier Jerome.
Jerome var på flere oppdrag der krampepasienter hadde fått for mye sedering og måtte intuberes. En gang så han en adrenalin-overdose som førte til nyresvikt, og deretter organsvikt.

En studie fra The Journal of the American Medical Association fant at muligheten for feilmedisinering var tre ganger høyere hos barn enn voksne, og at 34 prosent handlet om feildoseringer.
Jeromes oppfinnelse The Pediatric Easy Dosing System, består av sprøyter for spesifikke medisiner - som adrenalin, amiodaron og atropin — merket med medisinmengde på den ene siden og pasientens vekt på den andre.  
Basert på pasientens vekt, kan helsepersonellet umiddelbart se hvilken dose som trengs.
– Man slipper å regne, sier Jerome, og det gjør det nesten umulig å gjøre doseringsfeil.
I 2014 startet han virksomheten MeDirect, og The Pediatric Easy Dosing System er nå i ferd med å bli produsert. Han har som mål at alle sykehus, legevakter og ambulansetjenester skal implementere dette.
– Det kan både hjelpe mange, og redde liv, sier han.
I 2015 vant The Pediatric Easy Dosing System en pris: EMS World Innovation Award.
Les mer om saken hos EMS1.com