Hopp til hovedinnhold


Krafttak mot blodforgiftning (sepsis)

Når en pasient rammes av alvorlig sepsis (blodforgiftning), må det handles raskt. Helsepersonell ved Nordlandssykehuset får nå mer opplæring i hvordan de systematisk og raskt kan oppdage om pasienten har en alvorlig sepsis og videre behandling av denne, forteller NLSH på sine nettsider.

Alvorlig sepsis skjer når kroppens betennelsesreaksjon på en infeksjon spres til hele kroppen. Resultatet kan i verste fall føre til organsvikt og død.
– Alvorlig sepsis innebærer høy dødelighet, i de verste tilfellene langt over 50 prosent, sier Hanne Winge Kvarenes, rådgiver ved seksjon for pasientsikkerhet og seksjonsoverlege ved infeksjonsmedisin.
Hun skal lede sepsisprosjektet som startet opp med undervisning for ansatte i AMK, akuttmottaket og observasjonsenheten i begynnelsen av januar. Totalt  skal et femtitalls antall ansatte delta på fagopplæringen.
– Sepsis er en tilstand der kroppens betennelsesmekanismer står i fare for å «løpe løpsk» som følge av en infeksjon. Resultatet kan bli at flere av kroppens organer svikter, og pasienten kan i verste fall dø. Sepsis kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene ikke alltid er så tydelige.
Akuttmottaket i Bodø er pilot og planlagt oppstart er i mars 2016.
I del to av prosjektet, skal sepsispasienter i Nordland med lang reisevei til sykehus vurderes for oppstart av behandling før avreise.
– Dette kan skje ved at ambulansetjenesten tenker på samme måte som vi gjør i sykehuset, det vil si at de sjekker ut infeksjonspasienter for tegn til alvorlig sepsis, tar de rette prøvene, blant annet blodkultur, og deretter starter antibiotikabehandling før avreise etter å ha avklart dette telefonisk med medisinsk bakvakt på sykehuset etter gitte kriterier.
– Dette kan sammenliknes med måten vi håndterer visse typer hjerteinfarkt (STEMI) med prehospital trombolyse. Hvis prosjektet blir vellykket er det aktuelt å tilby spredning til de andre sykehusene i foretaket, sier Kvarenes.
Les mer om saken hos Nordlandssykehuset