Hopp til hovedinnhold


Blålyspsykiatri får pris

Akuttbilen med psykiatrisykepleiere i Stockholm får den «Svenska prehospitala priset» for sin nytenkning i svensk ambulansetjeneste, melder svenske Dagens Medicin.
Sykepleier og enhetssjef Fredrik Bengtsson på lensakutten St Göran er initiativtaker og en av prosjektlederne for psykiatrisk akutt mobilitet, PAM, tillsammans med läkaren Andreas Carlborg.
Etter å ha rullet mindre enn et halvorå er prosjektet hyllet av pasienter, personell og andre aktører i blålysverden. PAM er den første og eneste i sitt slag i Sverige.
Siden begynnelsen i slutten av mars har akuttbilen gjort cirka 700 utrykninger, hvilket tilsvarer i gjennomsnitt fire oppdrag per vakt. Majoriteten, 65 prosent, har vært såkalte prio 1-turer som går ut ved for eksempel selvmordsfare eller stort traume.
Personellet utfører kvalifiserte psykiatriske vurderinger på stedet. Med trådløs tilgang til journalsystemet kan de raskt få et overblikk over pasientens aktuelle legemidler og tidligere kontakt med helsevesenet.
– Mye handler om å finne riktig behandlingsnivå til pasientene. I 130 tilfeller har vi kunnet la pasienten bli hjemme, noe mange foretrekker og det letter også trykket på sykehuset.
Akuttbilen er innredet med stoler og bordet i stedet for båre, og kalles derfor ikke ambulanse. Her består behandling først og fremst av samtaler og psykiatriske vurderinger.
Sykepleierne kan også administrere et mindre arsenal av legemidler i tablettform. Injeksjoner gis kun på sykehuset. De har også et alkometer som kan avgjøre om noen trenger transport til rusmiddelenheter.
Fredrik Bengtsson forteller at sykepleierne også kan få selskap av politi i bilen ettersom de selv ikke kan utføre tvangstiltak. Både pasienter og pårørende opplever dette som mindre stigmatiserende enn å kjøre ambulanse eller politibil.
Les mer om saken hos Dagens Medicin