HOD har fastsatt krav om bruk av felles IKT-standarder

Elektronisk kommunikasjon er en sentral forutsetning for å nå målene om en helhetlig helse- og omsorgstjeneste, heter det i en pressemelding.

Les forskrift om IKT-standarder vedtatt 1.juli

– Det har ikke vært tilstrekkelig fremdrift i arbeidet med å gjennomføre elektronisk samhandling i helse- og omsorgstjenesten. Bruk av felles standarder gir sikrere informasjonsflyt mellom virksomhetene, og bedre pasientsikkerhet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Situasjonen i dag er at aktørene selv foretar sine valg og prioriteringer. Det har ikke gitt tilstrekkelig fremdrift i arbeidet med å gjennomføre elektronisk samhandling i helse- og omsorgstjenesten. Derfor har Helse- og omsorgsdepartementet vedtatt en forskrift om IKT-standarder i helse- og omsorgstjenesten. Fra 1. september 2015 må aktører i helse- og omsorgssektoren benytte de samme standarder for å utveksle informasjonen. Dette vil gi en sikrere og mer effektiv samhandling mellom aktørene i sektoren.

Forskriften stiller krav om at virksomhetene skal føre pasientjournal elektronisk, og ta i bruk standardisert funksjonalitet ved utveksling av elektroniske meldinger. Videre stilles det krav til virksomhetene om å ha oppdatert elektronisk adresse i Adresseregisteret i Norsk Helsenett SF.

– Vi vil at alle skal ta i bruk og hente ut gevinster av elektronisk samhandling.  Dette er en start, og forskriften skal være dynamisk og utvikles over tid, i takt med utvikling og behov i sektoren, sier Høie.

Helsedirektoratet forvalter en katalog over de aktuelle standardene på nettstedet ehelse.no.

Les hele pressemeldingen hos Helse- og omsorgsdepartementet

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.