Tyske ambulansearbeidere skal lære dansk på en måned

BIOS har hentet 70 ambulansearbeidere til Danmark. De har en måned på å lære språket, melder Danmarks Radio.

Dansk ambulanse. Foto: Alf van Beem, Wikimedia Commons

Dansk ambulanse. Foto: Alf van Beem, Wikimedia Commons

Bakgrunn: Falck tapte anbud i Syddanmark

I juni: Mangler nesten 100 ambulansarbeidere

Det nederlandske BIOS skal sammen med Responce fra 1. september i år overta ambulansekjøringen fra Falck i Region Syddanmark. Men BIOS har vanskelig for å rekruttere mannskaper og mangler fremdeles nok ambulansearbeidere til å være klar i september.

I et forsøk på å løse bemanningsmangelen har man ansatt omkring 70 ambulansearbeidere fra Tyskland. De skal nå på kurs for å lære å snakke og forstå dansk godt nok til å kunne jobbe.

Mer om saken: Tidligere helsedirektør mener at ambulansesaken er bekymrende – Bios har ennå ikke ansatt en eneste dansk ambulansearbeider

Les også: Krisemøter og «ambulansekrig» og Falck kjøper opp Reponce sør i Danmark

De tyske ambulansearbeiderne begynner kurset om 14 dager, og kurset skal vare en måned. Men en måned på å lære dansk er alt for lite, mener Johannes Wagner, som er professor i språk på SDU i Kolding.

Det tar to-tre måneder

– En måned er veldig lite. Hvis man kombinerer praksis og språkundervisning, så kunne de kanskje være klare etter to-tre måneder, sier Johannes Wagner.

– Man kan lære en del på en måned, men man kan ikke lære nok ved utelukkende å sitte på skolebenken. Man kan sikkert bli god nok til å klare en test, men ikke nødvendigvis god nok til å klare en arbeidssituasjon, vurderer han.

BIOS Danmark skal kjøre de syddanske ambulansene på Fyn, i Sydvestjylland og i Sønderjylland. Responce skal kjøre ambulansene i Trekantområdet.

Les mer om saken hos DR.dk

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.