Hopp til hovedinnhold


Pål takker psykiatriambulansen for at han lever

Han sto klar til å hoppe fra Askøybroen. – At jeg ble møtt av helsepersonell og ikke politi, er en viktig grunn til at jeg fortsatt lever, sier Pål Teigland Lystrup (32), Dette siterer Oppland Arbeiderblad Bergensavisen.

For noen år siden stor Pål på utsiden av rekkeverket på Askøybroen og ville hoppe i døden.
– Det ble det avgjørende for at jeg lot være å hoppe at det var personell fra psykiatriambulansen, og ikke politiet, som kom bort til meg. Politiet vet ikke helt hvordan de skal takle slike situasjoner. Folkene på psykiatriambulansen møter oss på en mer medmenneskelig måte, forteller Pål Teigland Lystrup, og legger til:
– Jeg har opplevd å bli hentet av politi flere ganger. Det er ganske mye mer brutalt enn å bli møtt av folkene på psykiatriambulansen.

Møtt med pepperspray

32-åringen har bipolar affektiv lidelse. I mai 2005 ble psykiatriambulansen opprettet som et pionerprosjekt i Helse Bergen. Før det var det politiet som oftest håndterte psykisk syke som trengte akutt hjelp.
– En gang jeg var manisk, brøt politiet opp døren min, sprayet pepperspray i øynene mine og dro meg ut med håndjern på. Så ble jeg satt jeg på kne med hendene på ryggen og hodet i en bøtte for å få skylt ut peppersprayen – foran alle naboene, forteller Pål rolig.

– Stigmatiserende

32-åringen, som i dag studerer psykologi, understreker at han ikke brydde seg om hva naboene tenkte da politiet kom.
– Men man har jo ikke begått et lovbrudd, og det er en fundamental forskjell mellom å bli møtt av politifolk uten erfaring med psykiatri og helsepersonell, påpeker han.
Mange både pasienter og pårørende opplever det som en ekstra belastning og stigmatiserende når politiet kommer og henter psykisk syke.
– Politiet har dessuten oftest mindre tid til å roe ned situasjonen når de kommer, sier Rita (39). Hun har vært i psykiatrien siden hun var 16 år. Hun har mye erfaring både med å bli møtt av både politi og psykiatriambulansen.
– Jeg har et godt samarbeid med politiet, mange av dem kjenner meg og møter meg på en god måte, men folkene på psykiatriambulansen er enestående, de kjenner meg godt og har god tid, påpeker hun.

Så behovet

De siste fire årene har psykiatriambulansen håndtert i overkant av 2000 oppdrag årlig. Bare i to av ti psykiatrioppdrag fikk de bistand av politiet. Av dem igjen var det bare i et fåtall tilfeller behov for maktbruk fra politiets side, ifølge statistikk fra Psykiatriambulansen.
Pionerprosjektet i Bergen har spredd seg til flere steder, blant annet til Stavanger, Stockholm og Amsterdam.

– Vil vurdere utvidelse

– Vi vet at antallet akuttinnleggelser om natten i psykiatrien er forholdsvis høyt, derfor tror vi det vil være bra å utvide psykiatriambulansen til døgndrift, sier Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen og ansvarlig for ambulansetjenesten.
Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad