Hopp til hovedinnhold


Mange vil bli redningsmenn

Da søknadsfristen til seks utdanningsplasser til redningsmann gikk ut forleden, hadde leder Per Espen Ødegaard ved Luftforsvarets seleksjonssenter 135 søknader å ta fatt i, ifølge Trønder-Avisa.

Blant de 135 søknadene er 24 kvinner og 111 menn.
I første omgang vil 50 av de 135 søkerne bli plukket ut til innledende tester på Rygge. Deretter vil seks til åtte kandidater bli plukket ut til å få ta utdannelsen.
– Vi håpet på 100 søknader totalt, så vi er veldig godt fornøyd med antallet. Vi ser allerede at noen er kjempegodt kvalifisert og mange er godt kvalifisert. Vi skulle gjerne tatt inn flere enn seks fra denne bunken, men det er behovet nå, sier Ødegard.

Høye opptakskrav

En redningsmann på Forsvarets redningshelikoptre har en sentral rolle i helikopterbesetningen ved løsning av alle typer oppdrag.
Under søk- og redningsoppdrag deltar redningsmannen blant annet som observatør, utøver heisoperasjoner og fungerer som anestesilegens assistent ved behandling av pasienter.
– Dette stiller høye krav til personlig egnethet og god redningsteknisk kompetanse, sier Ødegaard som legger til at kvalifiserte søkere vil bli innkalt til opptaksprøver ved Luftforsvarets seleksjonssenter.
Dette innebærer blant annet fysiske-, medisinske- og psykologiske tester.

Tre års plikttjeneste

Lengden på utdanningen vil variere fra seks til atten måneder.
– Det blir atten måneder om kandidatene ikke har befalsutdanning før utdanningen starter, og plikttjenesten er tre år, sier Ødegaard.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa