Hopp til hovedinnhold


Ingen stans av døgnvakter i Sverige

I en dom som skulle prøve arbeidsgiverens ansvar ble aldri arbeidstidene tatt opp, melder Borås Tidning

Bakgrunn: En rettsak i Sverige kan gjøre slutt på døgnvakter og Ambulanseførere sovner bak rattet
Les også i Vård: – Vi skal være supermennesker
Det var ved sjutiden en morgon i juli 2010 at en ambulansesykepleier kjørte inn i en bergvegg, fordi han sovnet etter å ha kjørt 23 timer i strekk.
Pasienten klarte seg uten skader, men kollegaen bak i bilen ble hardt skadet, blant annet i nakken.
Etter dette er det satt spørsmålstegn ved at arbeidsgivere lar ambulansepersonell jobbe døgnet rundt. Derfor var det stor interesse for dommen i Gøteborgs tingrett. Man anså at den kunne bli veiledende når det gjaldt bruken av døgnvakter.
Arbeidsgiver Västra Götalandsregionen var tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven, og man krevde en foretaksbot på 400.000 kroner.
Hele regionen ble tiltalt fordi det har vært vanskelig å finne hvem som skal være de ansvarlige for arbeidsmiljøbruddet som førte til ulykken.

Vårdförbundet kritisk

For å kunne idømmes en foretaksbot må den som tiltales drive næringsvirksomhet, noe aktor anser at regionen har. Tingretten var ikke enig.
Tingretten anså at dette er en obligatorisk virksomhet, som nesten bare finansieres av skatter, og virksomheten anses ikke som å være konkurranseutsatt.
Derfor ble det ingen avgjørelser om døgnvaktene.  Spørsmålet er drevet av Vårdforbundet som ønsker å få vekk de lange vaktene.
– Forskningen har vist at lange vakter ikke er bra for enkeltindividet, våre ambulansesykepleiere, ikke bra for pasientene vi behandler i ambulansen, og den er heller ikke bra for medtrafikanter, sa Sineva Ribeiro, leder i Vårdförbundet.

Ulike meninger

Men Alarm Ambulansförbundet ønsker fremdeles døgnvakter.
– Dette er svært positivt, sier forbundets leder Henrik Johansson om dommen.
Ifølge Johansson har flere medlemmer vært urolige for at en fellende dom ville gjøre at arbeidsgiver forandret opplegget med døgnvakter.
Døgnvakter finnes mer eller mindre i hele landet, ifølge Johansson.
I ambulansetjensten i Kungälv der ulykken skjedde er det ikke lenger døgnvakter, forteller forsvarsadvokat Lars Viklund som har representert Västra Götalandsregionen i tingretten.
– Den er avskaffet av andre grunner. Det er ikke på grunn av denne hendelsen, sier han.
Les hele saken hos Borås Tidning