Hopp til hovedinnhold


Transportoppdrag i lufta svekker akuttberedskapen

Helikoptrene er opptatt i flere timer, og det går utover akuttberedskapen, forteller lege i luftambulansen i Stavanger, Conrad Bjørshol til NRK Rogaland.

Stadig flere rene transportoppdrag i lufta mellom sykehusene i Sør-Norge fører til at rednings- og akuttberedskapen blir svekka. Det mener mannskapet i Luftambulansen. Ofte blir helikoptrene opptatt i flere timer når pasienter skal forflyttes.
– I praksis blir vi borte fra området vårt i to til tre timer. Vi har i gjennomsnitt tre transportoppdrag til Bergen per uke, med forskjellige pasienter som må til behandling på Haukeland sykehus. Det er ikke tvil om at det går utover beredskapen lokalt i Rogaland, spesielt kanskje i Sør-Rogaland, sier Bjørshol.

Luftambulanseoppdragene øker kraftig

Det blir stadig flere transportoppdrag, både for luftambulansen og redningshelikoptrene. Halvparten av flyvningene til 330 skvadronen er som luftambulanse.
– Vi har en økning i oppdrag generelt, som i snitt har en fordobling hvert tiende år. Det er bekymringsfullt. Vi ser at en sårbar ressurs blir lagt større press på, hvert år som går, sier Bjørshol.
De lange transportoppdragene til luftambulansen gjør også at helikoptercrewene blir satt på bakken, fordi de har flydd for mange timer. Det svekker også beredskapen.
Les mer om saken hos NRK Rogaland