Hopp til hovedinnhold


Kan miste jobben for bildemisbruk

Helsepersonell som tar bilder og video med mobilen på ulykkessteder og deler dem på sosiale medier, bryter loven. – Slike bilder er taushetsbelagte opplysninger, advarer Helsedirektoratet, ifølge NRK Nyheter.
– Vi vet at folk tilknyttet akutt intensivmedisin har gjort opptak med privat mobil, og at dette er brukt senere, blant annet på fagmøter, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet.
Opptak av pasienter og behandlingen de får, brukes ofte i utdanningsøyemed. De kan også brukes for å dokumentere skader, og bedring etter behandling.

Risikerer å bryte loven

Men det er stor forskjell på å bruke dette faglig, og å slippe bildene ut i offentlige rom. Det siste vil Helsetilsynet slå hardt ned på.
– Hvis helsepersonell dokumenterer uhell og skader med bilder, vil vi sikre oss at dette blir lagret på forsvarlig måte og ikke distribuert offentlig, sier Helsetilsynets direktør.
Han understreker at slike bilder er en del av en pasientjournal, og skal behandles deretter.
– Vi har ikke opprettet noen konkret tilsynssak for dette, men blir bekymret når vi hører at bilder skal ha blitt delt i sosiale medier. Derfor vil vi se nærmere på dette, sier Andresen.

Ingen har klaget

Tilsynet har flere ganger blitt varslet om hendelser der helsepersonell har tatt private bilder og filmer på ulykkessteder.
Les mer om saken hos NRK