Hopp til hovedinnhold


Ambulansene strekker ikke til

Det er krise i ambulansetjenesten og det er sannsynlig at det blir færre ambulanser i sommer i både  Bohuslän og Dalsland. Bara i Uddevalla, Henån och Färgelanda savnes det personell til å bemanne biler tilsvarende 1500 timer i sommer, skriver Bohuläningen.
I NU-sjukvården totalt savner man sommerpersonell till 8000 ambulansetimer, tilsvarende 700 vakter.
– Kanskje ser vi effekten av at det har blitt utdannet altfor få sykepleiere i lang tid. Men egentlig vet vi ikke eksakt hva som har fått oss i denne situasjonen, men også på andre sykehus er de presset, sier Hasse Zetterman, sjef for ambulanseområdet i Uddevalla.
Han peker også på Sahlgrenska i Gøteborg der man også har akutt mangel på personale i sommer.
Vårdförbundets representant i NU-ambulansen, Magnus Fondin, forteller at mangelen på personell ikke har vært så påfallende på flere år.
– Det vekker også spørsmålet om hvordan vi skal leve opp til det tyngre ansvaret når helsetjenesten omorganiseres, sier  Fondin.
Verst i Bohuslän
Han tenker på ambulansetjenestens viktigere og viktigere rolle i framtidens helsetjeneste når småsykehusenes behandlingstilbud forandres.
– Vi savner sommerpersonelll i alle NU-sjuk­vårdens fem ambulans­eområder. Men mangelen er kanskje verst i  Bohuslän, sier Hasse Zetterman.
I går satt ledelsen for ambulansetjenestene i krisemøte for å diskutere område for område. Det meste er ennå uklart. Verken i Strømstad, Tanum eller Bohus Väst (Hallinden, Lysekil, Munkedal), på Näl eller i Dalsland finns det noen annen løsning - enn mer overtid.
I Uddevalla, Färgelanda og på Henån er man tvunget til å innstille fire døgnambulanser mellom klokken 22.00 og 10.00 mandag–torsdag for å klare bemanningen. Den bilen står i Uddevalla.
– Men vi håper å ha full bemanning fredag - søndag i sommer. I Uddevalla savnes tre heltider.
Noen steder i landet diskuterer man å få hjelp av brannvesen eller militæret?  
– Jeg vet. Vi har vurdert det også. Men vi har særskilte kompetansekrav. Det holder ikke å bare kunne kjøre bilen.
Øker risikoen for eldre og syke på grunn av dette her i sommer?  
– Hvis bare SOS Alarm gjør riktige vurderinger og sender biler til dem som er sykest, så skal det nok gå. Selv om vi håper på en bedre løsning over tid enn masse overtid for dem som jobber, sier Zetterman.
Les mer om saken hos Bohusläningen