Hopp til hovedinnhold


Politiet fortviler over barns lek med mobiltelefoner

Politiet får haugevis av nødanrop fra barn som leker med kasserte mobiltelefoner, ifølge Aftenposten.
– 112-oppringinger fra barn som leker med mobiltelefoner er et tiltakende problem, i hvert fall her hos oss. Bare siden jeg kom på jobb for to timer siden har jeg alene mottatt fem slike anrop, sier Ingrid Mæhre, operasjonsleder i Agder politidistrikt.
For å la de små, håpefulle leke med en mobiltelefon kan ha utilsiktede konsekvenser for politiet. Fra moderne mobiltelefoner kan nemlig nødnumrene ringes - selv om både tastelås er på eller sim-kortet er tatt ut av telefonen.
– Noen barn er også så glupe at de oppdager at noen svarer hvis de ringer 112, og da ringer de gjerne flere ganger. Jeg vet ikke hvor mange foreldre som er klar over at det er mulig å ringe 112 selv om sim-kortet er ute av telefonen, sier Mæhre.

- Ta ut batteriet

Hennes oppfordring er klar: Hvis barna skal få leke med kasserte telefoner, bør foreldrene sørge for at det ikke er batteri på telefonen.
Heller ikke i Oslo er fenomenet ukjent.
- Dette tror jeg alle nødsentraler i Norge opplever, både når det gjelder barns lek og lommeoppringinger, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt.

96 prosent feilanrop

Ifølge en rapport fra 2009 er problemet med feiloppringninger svært utbredt når det gjelder 112-nummeret.
Ifølge rapporten finnes det ingen systematisk registrering av slike feilanrop, men problemet i Oslo er så stort at politiet har etablert en «silingsfunksjon», der kun reelle anrop slipper forbi sentralbordet og til operasjonssentralen.
Ifølge rapporten ble kun 337 av totalt nesten 11 000 anrop i løpet av en 32-dagersperiode satt videre til operasjonssentralen.
Det indikerer at den totale mengden feilanrop ligger på over 96 prosent.
Les mer om saken hos Aftenposten