Ambulanseforum nr. 2 2013

180-AF_2_2013_forsideOm innholdet i Bachelor i prehospitalt arbeid (paramedic). AMK og triage. Quiz i psykiatri. Tillit. Ikke-tekniske ferdigheter. Konflikthåndtering og deeskalering. Spinal immobilisering. Påska. Skredene. Og mye mer. Se nærmere på innholdet her. 

Ønsker du å abonnere? Sjekk abonnementsvilkår her

Leder

Om prisen som må betales ved offentlig overtakelse av ambulansetjenesten.

Fjellredningsstasjonen på Lom

Siden 1976 har det vært fjellredningsberedskap på Lom i påska. Beredskapen ble opprettet etter at det gikk et større ras hvor flere i bygda døde.

100-Albert-LundeFakta om skred i Norge

Antall skred har økt de siste to årene. Ser vi en trend? Albert Lunde har sett nærmere på skred og beredskap i Norge de siste 15 årene.

 

 

100-Bjørn-BjellandBachelor i prehospitalt arbeid 2014

Den 12. mars 2013 vedtok høgskolestyret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) å etablere bachelorstudie i prehospitalt arbeid (paramedic) med oppstart i 2014. Uansett.

 

100-Artistic_view_of_how_the_world_feels_like_with_schizophrenia_-_journal.pmed.0020146.g001Quiz i psykiatri

Ambu 13 på Lukas videregående gir deg denne quizen om psykiatri. Ta quizen her. Lykke til!

 

100-Per_FugelliFotoJarleVinesTillit – helsetjenestens grunnstoff

Her skal vi være nysgjerrige på gudestoffet tillit. Det prinsipp som holder den syke og hjelperne sammen. Og først: Hva er tillit? spør Per Fugelli og svarer utfyllende. Les og bli klokere.

 

100-amkRolig ut – blålys inn

AMK-sentraler som ikke bruker Norsk indeks for medisinsk nødhjelp for å vurdere hastegrad på pasienten når annet helsepersonell bestiller ambulanse, opplever undertriagering.

Smånytt

Her er det en del om ny forskning og nye trender på HLR, ECMO, stans av blødninger med mer.

100-motlyseretiderMot lysere tider?

På nødmeldekonferanse i Bergen. Hva er status på de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene i Norge? Hva har skjedd det siste året?

 

100-spinal-immobSpinal immobilisering – tid for forandring?

Prehospital spinal immobilisering har lenge vært standarden for traumepasienter utsatt for stumpe eller penetrerende skader og som har vært utsatt for skademekanismer sterke nok til å kunne skade nakkevirvlene. Jim Morrissey, paramedic i USA, gjennomgår forskning som viser at dagens praksis trolig bør endres. Oversatt fra JEMS.

 

100-individuell-komm-Foto---Therese-B.-Kirkesæther-(99)-2Ikke-tekniske ferdigheter i ambulansearbeid

Ikke-tekniske ferdigheter ligger i stor grad til grunn for handlingsvalg i utfordrende situasjoner. Begrepet stammer fra luftfarten. Internasjonalt er det nå økt fokus på dette som en viktig del av akuttmedisinsk beredskap og kompetanse. Halvor Nordby, professor ved HiL gjennomgår begrepet.

 

100-SAM2013-Foto---Therese-B.-Kirkesæther-4Akuttmedisin med barneøyne

Årets utgave av Skandinavisk akuttmedisin fokuserte på barn, og plenumsesjon første dag fokuserte på barnemishandling og omsorgssvikt. Hvordan fange det opp som helsepersonell, og hva gjør man med mistanker?

 

100-spaniaHospiten i Spania

Når temperaturene synker her hjemme og været blir ufyselig, drømmer mange om en varmere tilværelse. Men hva om man blir syk underveis? Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegeler rapporterer fra de spanske øyene.

 

100-kommKommunikasjon og konflikthåndtering i ambulansetjenesten

En rekke effektive kommunikasjonsteknikker kan benyttes for å deeskalere en utviklende konflikt, skriver Ole Andre Bråten, forfatter av Håndbok i konflikthåndtering: forebygging av trakassering, trusler og vold.

 

100-kairoAmbulansetjenesten i Kairo

Svær, skitten og sjarmerende. Det første møtet med byen på vei fra flyplassen til sentrum: To unge menn kappkjører i slalåm mellom bilene påmotorveien og den ene skrenser over på taket.

Gammeltida

Odeltingsproposisjon 48 (1982-83) som passerte Statsråd 25. mars og som ventelig skal behandles i Stortinget i vårsesjonen foreslår et statlig ansvar for luftambulansetjenesten. Sosialdepartementet har altså gått mot Nyhusutvalgets innstilling som antydet et fylkeskommunalt ansvar.

100-ampyTaushetsplikt: Lovendring skal gi læring

Helsepersonell som behandler pasienter i de første leddene i akuttkjeden får ikke vite om behandlingen de ga var korrekt eller ikke. Nå foreslår Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) en lovendring som gir mulighet til å få vite og lære.

100px-Pictogramm_silence.svgMatthias-MSladder – en sikkerhetsrisiko

Gjør ditt beste for å unngå det. Av Tom Dick, Journal of Emergency Medical Services (JEMS). Gjengitt med vennlig tillatelse.

 

100-kronikernKronikern

Hvor lenge varer 22. juli? Noen steder er effekten allerede begynt å gå ut. For noen dager siden kom Buskerud ut med melding om at på grunn av økonomi så må mange tiltak skrinlegges. Et av de tiltakene er operativt forum som skulle jobbe med å bedre tjenestens operative kapasitet.

100-lomStasjonen vår – Lom

I den gamle fødeavdelingen i Lom ligger bygdas ambulansestasjon i en egen gang i øverste etasje, med psykiatrikontor som nabo, sykehjem i underetasjen, omkranset av legekontor, tannlege og fysioterapi og omsorgsboliger. Loms helsesenter.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.