Hopp til hovedinnhold


Vil flytte diagnostikken ut av sykehuset

Slagdiagnostikken bør flyttes ut av sykehusene og inn i ambulansene for å spare tid – og dermed sørge for at pasientene får rett behandling raskest mulig, mener luftambulanselege.

Slagdiagnostikken bør flyttes ut av sykehusene og inn i ambulansene for å spare tid – og dermed sørge for at pasientene får rett behandling raskest mulig, mener luftambulanselege, ifølge Dagens Medisin.
I et engasjert innlegg, som ble avsluttet med applaus fra salen, tok professor Hans Morten Lossius, forsknings- og utviklingsansvarlig i Norsk Luftambulanse, til orde for å flytte diagnostikken av slag ut av sykehuset og inn i egne slagambulanser – på sikt også til helikopter.
– Vi vil prøve å flytte kompetansen på sykehus ut der den har mest effekt, sa han.
Lossius understreket at det viktigste med å flytte denne diagnostikken ut i det prehospitale rom er rask triage, slik at man får skilt mellom blodpropp og hjerneblødning og får gitt rett behandling raskest mulig.
Dette akter nå Norsk Luftambulanse å gjøre noe med allerede til høsten gjennom et forskningsprosjekt. Da vil stiftelsen ha en ferdig utstyrt slagambulanse med CT, laboratorium og kompetent helsepersonell med 45 minutters rekkevidde.
– V i vil etter hvert etablere tre slike ambulanser, men målet på sikt er å ha en slik luftambulanse, sier Lossius til Dagens Medisin.
Les mer om saken hos Dagens Medisin