Hopp til hovedinnhold


Vil samle alle nødetatene

Ordfører Morten Stene ønsker å samle alle nødetatene i ett bygg. Derfor tok han med representanter fra helseforetaket, politiet og brannvesenet på studietur til Østersund, hvor alle nødetatene er samlet.

Ordfører Morten Stene ønsker å samle alle nødetatene i ett bygg. Derfor tok han med representanter fra helseforetaket, politiet og brannvesenet på studietur til Østersund, hvor alle nødetatene er samlet, skriver Namdalsavisa.
I Østersund holder politiet, brannvesenet, ambulansene til i de samme lokalene. De har felles nødnummer, og har gjort seg en rekke positive erfaringer med samlokalisering.
Etter å ha vært på studietur er ordføreren mektig imponert over beredskapsarbeidet som er gjort i «Trygghetens hus» i Østersund.
Nå ønsker han at både politiet, brannvesenet, ambulansene, samt AMK og 110-sentralen i Namsos kan samles i ei liknende løsning.
Nøyaktig hvilken løsning man velger å gå for er ennå uklart. Men at nødetatene bør samles under et tak, er han soleklar på.
– De har utrolig gode resultater å vise til i Østersund. Det er imponerende hvordan de har klart å skape ei løsning hvor samarbeidet på tvers av nødetatene fungerer så godt. Bare det å være i nærheten av hverandre gjør at de har stor grad av erfaringsutveksling og daglig kommunikasjon, sier Stene.

Helse-skepsis

Helsemyndighetene har vært skeptiske til løsninger med felles nødnummer i lengre tid. Blant annet av frykt for at det tar for lang tid før innringer kommer i kontakt med kvalifisert helsepersonell.
I Østersund fikk de se ei løsning hvor dette fungerer like godt som dagens ordning i Norge. Teknisk rådgiver ved AMK-sentralen i Nord-Trøndelag, Per Arne Lynum sier studieturen gjorde at de er mindre skeptisk til ei samordning nå.
– Etter å ha vært i Østersund er jeg langt mindre skeptisk. Det er mange ulike modeller vi kan løse dette med, men den i Sverige er løst på en utrolig god måte, sier han.
Les mer om saken hos Namdalsavisa