Hopp til hovedinnhold


Disputerer i morgen

Trine Staff disputerer i morgen om temaet «Real-life motor vehicle accidents - Studies on prehospital documentation and field triage predictors of injury severity».

Trine Staff disputerer i morgen om temaet  trafikkulykker, dokumentasjon og triage i felt for å måle grad av alvorlighet på skader. 

Torsdag 20. desember 2012, kl. 10.15 holder hun prøveforelesing med oppgitt emne: Alvorlig skade og død i trafikken - tilfeldig fordelt eller sosiale ulikheter? 
Sted: Auditoriet på Øyeavdelingen, Bygg 36, Oslo Universitetssykehus Ullevål, Kirkeveien 166, Oslo.
Fra 13.15 er det disputas samme sted.

Forsker Trine Staff har funnet at økende alvorlighet av personskade ved bilulykker er forbundet med dårlig fysiologisk status hos pasienten på skadestedet, kvinnelig kjønn, økende alder, førerposisjon i bilen, høy fart, og stor vektforskjell på de kolliderende bilene.
Hun fant også at tung usikret bagasje ofte hadde truffet og forskjøvet bilsetene. I disse tilfellene hadde personene alvorlige skader i hode, bryst, mage og bekken. Personer som var truffet direkte av usikrede gjenstander i kollisjonsøyeblikket hadde alvorlige skader i hode, nakke og bryst.
Gjennom 14 måneder i 2004-2006 ble 190 trafikkulykker med 618 involverte personer inkludert i studien. Av disse var 353 skadd, hvorav 61 personer døde - de aller fleste på skadestedet.
Svært mange av de døde ble ikke obdusert, og dette gir et vesentlig informasjonstap om de mest alvorlige skadene. Kunnskap om ulykkesforhold er svært viktig for å kunne iverksette målrettede trafikkforebyggende tiltak og kampanjer.

Prøveforelesningen og disputasen er åpen for alle som vil komme og høre!