Hopp til hovedinnhold


Politiets nødtelefon i Hordaland: Får 70.000 feiloppringninger i året

Kun 2000 av oppringningene til 112 ifjor var reelle nødanrop, skriver TV2 Nyhetene.
Les også: – Må testes ut, sier helseministeren
– Det er ganske slitsomt fordi hver telefon må taes på alvor - hver eneste gang, sier operasjonsleder Ole Jakob Malmo ved Hordaland politidistrikt til TV 2.
Neste år starter en prøveordning i Drammen hvor nødsentralene til politi-, brann- og helsevesenet skal slås sammen, og man har ett felles nødnummer.
– Skrekkscenarioet er at vi får store sentraler hvor de personene som ringer inn ved akutt sykdom og nød, vil drukne i den store mengden av mindre viktige telefoner, sier Guttorm Brattebø, leder for AMK-sentralen i Bergen.
Helseminister Jonas Gahr Støre deler ikke nødvendigvis AMK-sjefens bekymring for ett felles nødnummer:
– En del andre land har gode erfaringer. Vi har ikke erfaringer med det. I dag har vi tre ulike nødnumre, så får vi se hva det gir, sier han.
Men AMK-sjefen peker også på negative erfaringer fra land med felles nødnummer, som USA. Her er overlevelsen ved for eksempel hjertestans bare 4 prosent. I Norge varierer den fra 17 til 25 prosent.
Fem av ambulansesjefene vil vurdere å si opp i protest dersom det tvinges igjennom.
– Tvinges dette systemet gjennom, og 113 fjernes som en mulighet for å komme direkte i kontakt med helsepersonell - så vil jeg vurdere min stilling, konstaterer Brattebø.
Les mer om saken hos TV2