Hopp til hovedinnhold


– Ikke dette Stortinget har signalisert

Medlemmer av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er overrasket over at ambulansetjenesten og AMK ikke er med i utviklingen av kjernejournalsystemet, melder NRK Østlandssendingen.
Bakgrunn: Ambulansetjenesten får ikke adgang til nasjonal kjernejournal
Kjernejournalen skal inneholde de viktigste helseopplysningene om deg og meg. Som sykdommer og allergier vi har, og hva slags medisiner vi bruker.
– Det overrasker meg veldig, og mener at det ikke er i tråd med de signalene Stortinget har gitt, sier Kari Kjønnås Kjos, medlem av Helse- og omsorgskomiteen for Frp på Stortinget.
– Kjernejournalen skal ikke tilgjengeliggjøres for dem i fase 1. Det er ikke det de trenger for å få en bedre tjeneste, har Helsedirektoratets E-sjef, Christine Bergland sagt.

Flere reagerer

Dette får Stortings-politikere i Helse- og omsorgskomiteen til å reagere.
Kari Kjønnås Kjos hadde i likhet med ambulansetjenesten tatt for gitt at de var blant de første som skulle få tilgang til den livsviktige informasjonen.
– De er jo de aller viktigste til å få mest mulig informasjon på kortest mulig tid. Fordi det er da det er akutt, de behandler de pasientene som må ha hjelp der og da. Det er litt rart at de som trenger det aller mest skal få det aller sist.
Statssekretær Kjell Erik Øye har en annen forklaring på hvorfor ambulanser, ambulansehelikoptre og AMK ikke er del av den første fasen av systemutviklingen, som er beregnet å koste opp mot 250 millioner kroner.
– Fordi vi har hatt noen tekniske utfordringer som det tar litt tid å løse. Derfor valgte vi å sette i gang piloten uten dem. Det er viktig å understreke at de skal med. De skal også ha tilgang til kjernejournalsen.
Les mer om saken hos NRK