Hopp til hovedinnhold


Høringsforslag om endringer i helsepersonelloven

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sendte i dag ut på høring et forslag om å endre helsepersonelloven slik at det åpnes for en begrenset adgang til å utlevere taushetsbelagte opplysninger i lærings- og kvalitetssikringsøyemed, melder de på sine nettsider.
Departementet har fått flere henvendelser fra helsepersonell og personellorganisasjoner som mener at dagens taushetspliktbestemmelser vanskeliggjør viktig lærings- og kvalitetssikringsarbeid.
Typiske eksempler kan være hendelser hvor ambulansepersonell eller ansatte ved akuttmottak ikke får tilbakemelding på om den umiddelbare diagnosen og behandlingen var korrekt.
Dagens regelverk gir liten adgang til å utlevere slike taushetsbelagte opplysninger til personell som har avsluttet sitt bidrag til helsehjelpen.
Taushetspliktbestemmelsene i helsepersonelloven skal fortsatt sette strenge rammer for adgangen til å utlevere opplysninger. Samtidig ser Helse- og omsorgsdepartementet et behov for at det av lærings- og kvalitetssikringshensyn bør være en begrenset adgang til å utlevere opplysninger til helsepersonell som har avsluttet sitt bidrag til helsehjelpen.
Dette vil være et viktig pasientsikkerhetstiltak og i tråd med en tenkemåte i helsetjenesten hvor det legges opp til å sikre læring, blant annet basert på tilbakemeldinger om hvordan helsehjelpen vurderes av andre aktører i tjenesten.
I høringsnotatet foreslås det også å flytte dagens regulering av helsetjenestens epikriseutsending fra pasientjournalforskriften og inn i helsepersonelloven.
Les dokumentene for høringen "Regulering av epikriseutsending og utlevering av taushetsbelagte opplysninger i lærings- og kvalitetssikringsøyemed"
Les hele pressemeldingen hos HOD