Hopp til hovedinnhold


Redningskonferansen 2012

Tankearbeidet rundt forbedringer etter den 22. juli er i gang. Nå kreves handling. Det etterlyses flere samvirkeøvelser, felles planverksløsninger, felles innsatslederutdanning. Og en ny håndbok for redningstjenesten.

Tankearbeidet rundt forbedringer etter den 22. juli er i gang. Nå kreves handling. Det etterlyses flere samvirkeøvelser, felles planverksløsninger, felles innsatslederutdanning. Og en ny håndbok for redningstjenesten.
Forkortet artikkel fra Ambulanseforum nr. 4 2012
Ønsker du abonnement? Sjekk her
– Det er flott å se et fargerikt fellesskap i salen med hele landet representert, ønsker rektor ved Politihøgskolen (PHS) Håkon Skulstad velkommen til en stappfull sal på Redningskonferansen. Det var duket for en dag med fokus på framtidig samvirke.
Han trakk fram arbeidet med en håndbok i redningstjenestene hvor ingenting har skjedd etter at et utkast ble sendt ut på høring fra Justisdepartementet i 2008. Den siste håndbok for redningstjenesten kom fra Redningsdirektoratet den 4. juli 1980. Arbeidet med en ny startet den 26. januar 1990. Men så ble det stopp etter høringen i 2008.
– Dessverre er ikke arbeidet med håndboken sluttført. Vi håper det vil skje. Det er viktig å utarbeide en felles taktikk. I dag finnes det ikke og det blir ikke undervist i.
Felles innsatslederutdanning
Denne våren har for første gang representanter fra helse gått politiets innsatslederutdanning. Utdanningen er på 15 studiepoeng og går over et halvt år med fire samlinger i Stavern.
– Målet er å utdanne reflekterte og handlingsdyktige innsatsledere, fortalte Jan Einar Andersen, fra SNLA, som er en av to fra helsevesenet som tok utdanningen nå i vår.
Andersen tok også til orde for mer samtrening.
– Det er på tide å starte arbeidet med nasjonale tverretatlige treninger og samøvelser.
Det er bare noen byer som har operative lederforum, 11Xs samarbeidsforum og stabssjefer som møtes jevnlig.
Krav til responstid
Bjørn Bjelland, ass. ambulansesjef i Oslo og Akershus mente at man bør etablere en sektorovergripende taktikk mellom etatene, konstaterte at grunnboken er totalt utdatert og det ikke finnes faglitteratur på feltet på norsk. Han etterlyste også krav til responstid.
– Myndighetene må definere yteevnen.
– Se på Danmark!
Per Olaf Torkildsen ved Politihøgskolen, fortalte at han har jobbet 25 år i operativ tjeneste, og ba oss om å se til Danmark.
Vi må hegne om samvirkeprinsippet. Men hvordan kan vi løfte det opp til beslutningstakers nivå? I Danmark har de et ufiltrert kontaktfora mellom fagfolk og politikere. Hvert år arrangerer de 112-dag den 11. februar på Folketinget. Der forteller fagfolk direkte om utfordringene. Det er en kortreist måte å få informasjon på.
Samvirkeforskning
Etter lunsj fortalte Jan Håvard Skjetne i Sintef om Bridgeprosjektet. Tre masterstudenter gjennom Sintef og Bridge har sett nærmere på samhandling mellom nødetatene og presenterte sine funn.
– Denne konferansen kunne ikke skjedd før den 22/7, sa Jan Einar Andersen mot slutten av dagen. – Vi må glemme gamle systemer og jobbe mot morgendagens systemer.