Hopp til hovedinnhold


Truet til taushet

Da Tor-Vidar Betten ville fortelle media hvordan han føler seg behandlet på jobb, truet Helse Finnmark med oppsigelse.

Da Tor-Vidar Betten ville fortelle media hvordan han føler seg behandlet på jobb, truet Helse Finnmark med oppsigelse, skriver Finnmarken. Ambulansesjåfør Tor-Vidar Betten er for tiden sykemeldt fra sin jobb ved Tana bru. Sykemeldingen kom som følge av en rekke ubehagelige opplevelser  på jobb. Betten har følt seg mobbet og utsatt for krenkende særbehandling.

Da han varslet Helse Finnmark om planer for å gå til media med sine meninger, sendte Helse Finnmark (HF), gjennom sitt advokatfirma Steenstrup Stordrange, en skarp e-post til en advokat i Fagforbundet og en juridisk rådgiver i HF.

– Dersom Betten går til media når partene er i starten på tilbakeføringsprosessen og heller burde bruke tiden konstruktivt, vil det bli vurdert oppsigelse av ham, står det blant annet i mailen.

Arbeidstilsynet ble koblet inn, og stiller nå spørsmål ved om helseforetaket har hatt tydelige nok rutiner og praksis for medvirkning og informasjon i HMS-arbeidet ved Bettens arbeidsplass.

Tilsynet lister opp en rekke forhold hvor Betten har varslet om forhold på arbeidsplassen. En vikar fikk lov til å ta med hunden på jobb, selv om Betten var allergisk. Betten mente dette også var uakseptabelt av hygieniske årsaker.

– Det kan oppfattes som krenkende at arbeidsgiver i praksis anser det som viktigere å la en ansatt ha med hund enn å legge til rette for at Betten kan være i jobb, står det i tilsynet sin rapport.

Betten ønsker fortsatt å kjøre ambulanse igjen.

– Å kunne hjelpe andre mennesker og å redde liv er ikke noe man får i en annen jobb, sier Betten.

Les resten av saken i Finnmarken.