Når makker blir alvorlig skadd

Ambulansen etter rundvelten. Foto: Røde Kors Ambulanse Melhus

For første gang forteller to involverte i en ambulansevelt i cirka 100 kilometer i timen hvordan det opplevdes, og hvordan de taklet det etterpå.

Vetle Skatvoldsmyr opplevde marerittet som fartøysjef. Han skar av veien i høy fart og veltet ambulansen på vinterføre på en akuttur på vei inn til sykehuset. Makker Anita Aune ble hardt skadet. Pasienten klarte seg ok. 

På fagdag for lærlingene i Sør-Trøndelag, forteller de to ambulansearbeiderne fra Røde Kors om opplevelsen i 2007. Det er samling på Melhus i regi av Røde Kors.

Vetle har jobbet som ambulansearbeider i sju år denne dagen. Anita har på dette tidspunktet vært fem år i akuttmottaket, og kjører ambulanse på si.

Klokka er 11.05 den 25. november. Vetle jobber sin faste vakt og Anita går ekstravakt på Støren. Det er to-tre varmegrader, vind og dårlig føre på veiene. Da de får akuttur på en hjertepasient er det så ille at de ikke kommer helt opp bakken med bilen til huset hvor pasienten bor.

Sekunder ute av beltet
– Jeg tar med utstyr og springer opp til pasienten, mens Vetle prøver å snu bilen, forteller Anita.

De får etter hvert pasienten inn i ambulansen, og Anita begynner behandlingen bak i bilen. Vetle kjører så fort han kan. Veien er saltet, men ikke brøytet. Anita har akkurat løst seg ut av beltet for medikamentsjekk av makker. Hun har satt seg ned, men ikke fått på beltet igjen. Ambulansen kommer ut av en tunnel, og får et kast med baken fra vinden. Bilen slurer fra venstre til høyre i de dype veisporene bestående av snøslafs.

– Resultatet er en uregjerlig bil. Jeg ratter, bremser, gasser, ingenting hjelper. Dekkene bare sklir.

Bilen går over i motsatt kjørefelt.

Foto: Røde Kors Ambulanse

– Det eneste jeg tenker på er at jeg ikke vil ha en lyktestolpe i siden, heller i fronten i stedet. Jeg rekker å tenke:

«Nå dør vi alle sammen»
Bilen treffer faktisk en stolpe. Men det er en ny type som gir etter ganske godt. Da han kommer til seg selv ligger de sidelengs i grøfta. Han roper på Anita, men får ikke noe svar. Det er dødsens stille baki bilen. 

Du kan lese hele historien i Ambulanseforum nr. 3 2012

Sjekk abonnementsbetingelser her

Ambulansen innvendig etter ulykken. Foto: Røde Kors Ambulanse

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.