Hopp til hovedinnhold


– Taushetsplikten var til hinder

Politiet bør få vite hvem som er innlagt og på hvilket sykehus de behandles når store hendelser skjer, mener helsedirektøren.

Politiet bør få vite hvem som er innlagt og på hvilket sykehus de behandles når store hendelser skjer, mener helsedirektøren, skriver Stavanger Aftenblad.

I dag er taushetsplikten til hinder for det. Derfor var det mange foreldre etter terrorhendelsen på Utøya som ikke visste om barna levde eller var døde.

– Det var ikke dette taushetsplikten var ment for, og vi tror det er behov for en lovendring. Foreldre skal slippe å kjøre fra sykehus til sykehus og lete etter sine ungdommer, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til NTB.

Mangel på informasjon i de hektiske timene etter angrepet er noe av det som har vært gjenstand for størst kritikk fra de pårørende.

Helsevesenets innsats etter terrorangrepene beskrives som «eminent», men det kan gjøres forbedringer innen kommunikasjon og samarbeid mellom etater, heter det i evalueringsrapporten etter 22. juli som ble lagt fram fredag.

Vil lære av Forsvaret

Både Forsvarets sanitet og politiets beredskapstropp skal bistå i arbeidet med å vurdere hvordan helsearbeidere kan forholde seg i farlige soner. Men rapporten trekker ingen konklusjoner om hvordan helsearbeidere skal opptre.

Etter 22. juli er det reist kritikk fordi helsearbeidere ikke fikk gå ned på kaia for å ta imot skadde og sårede fra Utøya.

– Jeg har stor forståelse for dem som følte at dette ble vanskelig. Vi skal raskt sette i gang et arbeid for å komme videre på dette området, sa Larsen.

Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad