Hopp til hovedinnhold


– Får ikke vite hvordan det går med pasientene

Ambulansearbeidere i Norge får ikke vite hvordan det går med pasienten de selv er med på å redde. Årsaken er taushetsplikten tolkes svært strengt. Leger og sykepleiere tør ikke gi opplysninger videre til livredderne av frykt for å bryte loven.

Ambulansearbeidere i Norge får ikke vite hvordan det går med pasienten de selv er med på å redde. Årsaken er taushetsplikten tolkes svært strengt. Leger og sykepleiere tør ikke gi opplysninger videre til livredderne av frykt for å bryte loven, skriver NRK Nyheter.

Kode akutt. En mann har falt på isen, og klarer ikke å gjøre rede for seg. Meldingen har nettopp tikket inn fra AMK-sentralen i Drammen.

Ambulansearbeiderne gjør seg klare til å dra ut på oppdrag. I høy hastighet og med fulle sirener går turen ut til en gårdsplass. Der finner vi mannen liggende på den islagte bakken.

– Er du våken? Fryser du? Ambulansearbeiderne jobber raskt for å kartlegge skadeomfanget. Det blir klart at den uheldige har pådratt seg skader i skulderen, og må fraktes til sykehus.

Nektes innsyn

Pasienten fraktes inn til akuttmottaket ved Drammen sykehus. Der overtar sykepleiere og leger den videre behandlingen. I det øyeblikket mister ambulansearbeiderne retten til å vite mer om pasienten.

Taushetsplikten forhindrer nemlig leger og sykepleiere fra å gi viktige opplysninger videre til de som redder liv. Selv ikke den endelige diagnosen, eller om pasienten faktisk overlever, får ambulansearbeiderne vite.

– Det er egentlig ganske tragisk, sier nestleder i Ambulansearbeidernes Yrkesorganisasjon, Atle Skinnes. Vi er de som ofte gir livreddende førstehjelp, men likevel får vi ikke vite hvordan det går videre med pasienten. Han mener mangelen på informasjon gjør at de mister muligheten til å lære av egne feil.

Les mer om saken hos NRK