Hopp til hovedinnhold


– Katastrofalt at radioamatørene ikke blir brukt når nødnettet er nede

Radioamatørene ønsker å bli brukt mer når nødnettet er nede. Fordelt i hele landet er det 81 grupper med radioamatører som står klare til å hjelpe i kriser som man opplever på Vestlandet i etterkant av orkanen «Dagmar». Likevel blir de ikke tatt i bruk, skriver NRK.

Det er cirka 5000 radioamatører i Norge. De trenger ikke strøm, internett eller telefon for å kommunisere med hverandre.

– Det er ikke mange måter å kommunisere på som er sikrere enn det vi driver med når strømmen er borte, for da har vi muligheter likevel. Vi er ikke avhengige av strøm, siden vi kan bruke batterier, aggregater eller biler, sier radioamatør Thor Ove Amundsen i Nord-Fron.

Stryn-ordfører refser beredskapen

Radioamatørene har en lisens som gir de tillatelse til å sende og motta signaler på spesielle frekvenser. De kan kommunisere ved hjelp av tale, morse eller forskjellige typer av digital kommunikasjon over landegrensene. Hver radioamatør har sitt kallesignal, og hver land/landområde har eget prefiks.

Helikopterplass revet bort av vannmassene

I Sogn og Fjordane prøvde pårørende å komme i kontakt med nødetaten via telefon etter at en person falt om hjemme. De kom ikke fram på telefonen og måtte sjøl reise å hente ambulanse. Da ambulansen kom fram var personen død.

- Utrolig at ingen har blitt skadet!

Les hele saken hos NRK  her