Ambulanseforum nr. 6 2011

Endelig har årets siste nummer av Ambulanseforum gått  trykken. Vår julegave er årets tykkeste nummer, med gjennomgangstemaet kompetanse i ambulansetjenesten. Vi har også flotte fagartikler om risiko- og sikkerhetsdilemmaet i ambulansearbeid, respirasjonssvikt og CPAP, og sambandsprosedyrer i Nødnett.

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!

Leder

Vi sitter dessverre med en følelse av at det i helsevesenet er viktigere å dekke over sine egne feil enn å sørge for at andre kan dra lærdom av dem. Vi oppfordrer deg til å la 2012 bli det året hvor du tør å la andre lære av dine feil. De er sjelden bare dine nemlig!

– Det største marerittet

En pasient omkom og fire ambulanse- og sykehuspersonell ble lettere skadet da ambulansen kjørte ut i forbindelse med et akuttoppdrag mellom Ringerike sykehus og Ullevål i slutten av november.

Vant arbeidsrettssak, tapte prinsipielt

En dom i Nord-Troms Tingrett konkluderer med at ikke- beståtte sertifiseringsprøver gjentatte ganger kan være en gyldig grunn for oppsigelse.

METTS dekker ikke alt

Ved noen uvanlige sykdomstilstander kan METTS beslutningsstøtte være utilstrekkelig, viser en hendelse i Skåne, ifølge Samverkan 112.

Smånytt

Faglig adventskalender, konsensusmøte om felles datasett i ambulansejournaler, traumemanual i app-format, kryssutdanning mellom ambulanse- og helsefagarbeider, Prøve-NM i sykkel og skadde og drepte i trafikken, med mer.

Desemberquiz

Ambu 11 på Lukas videregående i skole i Malvik, gir deg årets siste ambulanse-quiz. Temaet er hygiene og smitte. Ta testen her. Lykke til!

Skyting pågår – utrulling av nye prosedyrer

Politiets nye nasjonale prosedyrer ved skarpe oppdrag, følges opp av nye retningslinjer og opplæring i ambulansetjenesten i Oslo og Akershus. De mener at politiets prosedyrer krever at ambulansetjenesten må mer aktivt inn.

Risiko- og sikkerhetsdilemmaet

Etter den 22.7 snakker man om en ny virkelighet. Hvilke risikotyper- og nivåer bør prehospitale tjenester akseptere i fremtiden? Her er litt av faggrunnlaget for hvorfor OUS Prehospitalt senter startet arbeidet med en ny instruks om «Skyting pågår» allerede før den 22.7.

Ni nye helikoptre på fire hjul

I tre år har Norsk Luftambulanse jobbet med utfasing av de «gamle» legebilene og innfasing av nye. Nå er endelig ni splitter nye Volvo XC70 satt i tjeneste på åtte baser over hele landet.


Gammeltida

Dette er en spalte som viser hva ambulansetjenesten har vært opptatt av de siste tiårene. En av overskriftene denne gangen: Ambulansesjåfør reddet sau – med munn-til-munn.

Hell i uhell

Da AMK-meldingen som varslet ”Brann på Hurtigruten” nådde frem til ambulansearbeider Kai Henning Fløtre, trodde han først ikke sine egne ører. Men alvoret i situasjonen gikk fort opp for både han og kollegaene ved ankomst brygga i Ålesund.

Traumesideleie – brukes det?

Forskere utførte nylig en undersøkelse om bruken av traumesideleie i ambulansetjenestene i Norge. Over 1600 ansatte i den prehospitale tjenesten bidro i dette arbeidet. Nå vil forskerne rette en stor takk til alle dere som deltok, og fortelle litt om resultatet.

Ambulansetjenesten i Vancouver

I en asfaltjungel omgitt av frodig natur, står de sammen om å redde liv. Vår utenrikskorrespondent Norbert Ziegeler forteller om en interessant oppbygd tjeneste.

Respirasjonssvikt og CPAP

Kroniske luftveissykdommer er en stigende dødsårsak i befolkningen. Kjetil Torgeirsen fra SUS tar oss gjennom symptomer og behandlingstiltak ved akutt respirasjonssvikt forårsaket av KOLS, astma, lungeødem og pneumoni.

Nødnett: Kallesignal og sambandsprosedyre

– Hvordan er det tenkt å fungere og hva regulerer mulighetene våre?

Historisk AMK-øvelse

AMK-ledelsen i fem regioner og politiet, kommuniserte i Videobasert akuttmedisinsk konferanse (VAKe) under en nasjonal kriseberedskapsøvelse i slutten av november. Det er første gang.


Nytt fra nett

Mellom hver gang vi kommer ut med et nummer av Ambulanseforum legger vi gjerne ut et par hundre medieklipp på på nettsiden vår. Her er noen utdrag. Innholdet i magasinet dekker ofte andre ting enn sakene på nett.

Hvordan står det til?

Hva tilbys en fagarbeider eller paramedic som har jobbet i mange år av fagutvikling i året?

Åpning av utviklingssenter på Ål

Norsk Luftambulanses treningsleire vil nå foregå over en arbeidsuke midt mellom fjellene i Hallingdalen.


Camp Korsegården

Siden i sommer har Oslo universitetssykehus begynt å sende alt personell puljevis til ei ukes obligatorisk fagsamling i Follo. Hensikten er å få frisket opp gamle kunnskaper man kanskje ikke bruker så ofte, og samtidig bli oppdatert på nye prosedyrer og rutiner.

Kronikern

Bølgene går hardt i Trøndelag for tiden. Foretakene vil ha ambulansearbeideren i offentlige sko, mens andre mener at vi har det best som ansatt i private selskaper. Kronikern stusser veldig over utspillene som kommer i media.


Høyaktuell fagdag på Gjøvik

Etter at ambulanseledere ved Sykehuset Innlandet hadde bestemt seg for å ha en fagdag om sikkerhet i bil, skjedde det to ambulanseulykker på Østlandet som illustrerer alt som kan gå galt.

Superpedagogene

Nyere forskning antyder at jevnlig simuleringstrening kan høyne kvaliteten på praksis og dermed pasientsikkerheten betraktelig. Er Stavangers ambulansetjeneste dermed Norges beste?


Ambulansegründerne i Aure

Historien om familien Fremstad, med tre generasjoner ambulansedrift på kysten av Nordmøre, forteller mye om hvordan driverne selv har måttet kjempe fram en forsvarlig ambulansetjeneste.

Stasjonen vår – Brønnøysund

Ambulansestasjonen i Brønnøysund er fylt av kjærestepar og god stemning.


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.