«Skyting pågår»: Utrulling av nye prosedyrer

Prehospitalt Senter Oslo universitetssykehus (OUS) innfører nye prosedyrer ved oppdrag i kategorien "Skyting pågår". Her under RLS-øvelse. Foto: OUS.

Politiets nye nasjonale prosedyrer ved skarpe oppdrag, følges opp av nye retningslinjer og opplæring i ambulansetjenesten i Oslo og Akershus. De mener at politiets prosedyrer krever at ambulansetjenesten må mer aktivt inn.

Forkortet artikkel fra Ambulanseforum nr. 6 2011

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!

Bare det siste året har det vært 25 episoder med skarpladde våpen i ransler på Osloskoler. Det har også vært episoder i resten av distriktet, senest for noen uker siden på Skedsmo.

Planlagt lenge
Planen var at ambulansetjenesten i Oslo og Akershus skulle ha innført nye prosedyrer ved aksjoner av typen «Skyting pågår» allerede før sommeren. Men innføringen ble litt forsinket. Så kom den 22.7.

Antakelsen om at det var et tidsspørsmål før man fikk en større hendelse med enten terror, selvmordsbombing, skoleskyting eller andre viljestyrte handlinger i Norge ble dermed dessverre bekreftet.

I korthet dreier politiets nye prosedyrer seg om å på kortest mulig tid konfrontere en eller flere gjerningsmenn for å minimere skadene.

Dette innebærer et ønske om at ambulansepersonell tidligere blir brakt inn på sikrede områder for å evakuere skadde. Forskning i USA viser at det forsinker politiets konfrontasjon hvis de må evakuere skadde og utføre primær skadestedsbehandling ved slike hendelser. Dermed får gjerningspersonen(e) tid til å skade og drepe flere.

Nå er svaret at Oslo og Akershus sin ambulansetjeneste vil strekke seg lenger enn de har gjort før.

Skal tidligere inn
– Vi skal ikke inn i farefulle områder, men vi skal inn i utfordrende områder, sier Atle Frøberg, operativ leder i Oslo og Akershus med fagansvar for skarpe oppdrag.

– Er det behov for verneutstyr, skal vi ikke inn. Da er det ikke sikkert nok.

Imidlertid vil ambulansetjenesten på sikt vurdere i hvilken grad man bør vurdere å ha verneutstyr tilgjengelig, men denne prosessen er ikke i gang ennå.

Det aller viktigste ved denne typen oppdrag er tydelig kommunikasjon. Derfor får leder ambulanse en vesentlig jobb.

Arbeidsoppgavene til ambulansepersonellet vil bestå av hurtig evakuering ut av sikret sone.

Ambulansepersonell ved Prehospitalt Senter OUS som Ambulanseforum har snakket med, virker overveiende positive til nye prosedyrer, så lenge treningen er god nok, og vedlikeholdstrening gis jevnlig. Noen stiller spørsmålstegn ved at ambulansepersonellet ikke skal ha ekstra verneutstyr, i tilfelle situasjonen ved oppdraget endrer seg.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.