Hopp til hovedinnhold


Dette er de tryggeste stedene du kan få hjertestans

Stavanger og Tromsø troner på toppen i behandling av hjertesykdom.

Stavanger og Tromsø troner på toppen i behandling av hjertesykdom, skriver TV2 Nyhetene.

Les også: Norge på verdenstoppen i overlevelse

En natt for fire år siden fikk Marianne Marhaug intense smerter nedover begge armene og brystet. Mannen hennes ble bekymret.

– Heldigvis skjønte han at her er noe alvorlig galt, og ringte 113. Det var ikke mange ordene som ble sagt, men de sa «vi kommer med en gang», forteller Marhaug.

Ingen hjerteaktivitet

Ambulansearbeiderne Tom Willy Thomassen og Espen Stellander var på vakt og jobbet effektivt . Men i det bilen var på vei mot sykehuset fikk Marianne hjertestans.

– Så slo jeg mot brystkassa men det hjalp ikke, forteller Thomassen til Marianne.

– Da jeg så øynene dine gli nikket jeg til Espen, så ga vi deg støt. Og da hadde hjertet ingen aktivitet, det var bare en strek på skopet, sier Thomassen.

De prøvde istedet hjerte og lungeredning.

– Og da vi slapp opp for å se, tikket hjertet fint, med sinusrytme. Og der spratt Marianne til, rett opp i båra, og begynte å kave, forteller Thomassen.

I dag er Marianne helt frisk og det gjelder rekordmange andre i Tromsø. En studie ledet av Mads Gilbert viser at sjansene for å overleve hjertestans i Tromsø er doblet.

Ambulansene og legevaktslegene har fått bedre utstyr og mer ansvar.

Tromsøværingene er dessuten i verdenstoppen når det gjelder å starte hjerte- og lungeredning. Får du hjertestans er sjansene faktisk tyve ganger høyere for å overleve i Tromsø og Stavanger enn i New York.

Flyttet ut i bilen

– Vi har de siste ti årene flyttet den avanserte behandlingen av hjerteinfarkt ut i alminnelige ambulanser og legevaktsleger, forteller Gilbert, som er klinikkoverlege ved akuttmedisinsk sentral ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Han mener det er av avgjørende viktighet å gi hjelp så fort som mulig og er en sterk forkjemper for at kvalifisert helsepersonell fortsatt skal motta nødanrop, i motsetning til forslaget om å innføre et felles nødnummer i Norge.

Les mer om saken hos TV2