Hopp til hovedinnhold


Tryggere akuttberedskap over landegrensene

Fra den 1. januar 2012 kan befolkningen i grenseområdene på Nordkalotten mellom Sverige, Finland og Norge se frem mot en tryggere akuttberedskap. Fra det tidspunktet trer en avtale som øker mulighetene for å bruke ambulanser og ambulansehelikopter mer fleksibelt over landegrensene, i kraft.

Fra den 1. januar 2012 kan befolkningen i grenseområdene på Nordkalotten mellom Sverige, Finland og Norge se frem mot en tryggere akuttberedskap. Fra det tidspunktet trer en avtale som øker mulighetene for å bruke ambulanser og ambulansehelikopter mer fleksibelt over landegrensene, i kraft, skriver UNN på sine nettsider.

– Jeg er overbevist om at avtalen kommer til å øke tryggheten og til og med redde liv i grenseområdene på hele Nordkalotten, sier administrerende direktør Lars Vorland ved Helse Nord RHF.

De tre landenes spesialisthelsetjenester har arbeidet sammen for å forbedre samarbeidet gjennom å se over og samordne alarmeringsrutiner, klarlegge ansvarsforhold som forsikringsspørsmål for eget personell og pasienter. Arbeidet har resultert i at en avtale trer i kraft den 1. januar 2012, og gir muligheter for å alarmere et grenseliggende lands transportressurser for å påskynde en akutt pasienttransport.

– I det daglige samarbeidet som skjer over landegrensene har vi sett at det har vært en fordel å anvende transportressursene mer fleksibelt på tvers av grensene. Hvor formålet er å øke tryggheten og bedre tilbudet for befolkningen, sier Lars Vorland.

Les mer om saken hos UNN