Hopp til hovedinnhold


To av fem luftambulansehelikoptre satt på bakken

Nord-Norge og Møre kan bli stående uten ambulansehelikopter i lang tid. – Beredskapen er i fare, bekrefter ledelsen ved Helseforetakenes luftambulansetjeneste (ANS) etter at to helikoptre er satt på bakken.

Nord-Norge og Møre kan bli stående uten ambulansehelikopter i lang tid. – Beredskapen er i fare, bekrefter ledelsen ved Helseforetakenes luftambulansetjeneste (ANS) etter at to helikoptre er satt på bakken, skriver NRK Nordland.

I alt 165 helikoptre rundt om i verden er satt på bakken, i påvente av nye rotorer. Hos Lufttransport, som både driver person- og ambulansetransport i Norge, er to av fem helikoptre satt på bakken.

Luftambulansetjensten i Norge rammes hardt av krisen som kan vare i flere måneder.

Og det er Møre og Nord-Norge som rammes. De 11 øvrige ambulansehelikopterbasene har ikke denne type helikopter.

– Vi har ingen reservehelikopter å sette inn. Nå har vi flyttet halerotorene fra reservehelikopteret og et sivilt helikopter over på ambulansehelikoptrene. Slik har vi klart å holde de tre helikoptrene i Tromsø, Brønnøysund og Ålesund i lufta. Men nå finnes det ikke flere rotorer å få tak i i Norge, sier daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten til NRK.no.

Ifølge daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten, er tjenesten blitt betydelig mer sårbar. Siden reservehelikoptret er ute av drift, jobber han jobber nå med å finne alternativer, dersom noen av de tre ambulansehelikoptrene må tas ut.

– Vi har kontakt med Forsvaret, som på kort varsel kan stille med et Bell-helikopter som erstatning for ambulansehelikoptrene som står på bakken, sier Juell.

Les mer om saken hos NRK