Hopp til hovedinnhold


Helseministeren: – Jeg er utrolig takknemlig

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen ønsker å rette en spesiell takk til involvert ambulanse- og amk-personell på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen ønsker å rette en spesiell takk til involvert ambulanse- og amk-personell på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Artikkel i Ambulanseforum nr. 4 2011

Ønsker du å abonnere? Klikk her!

Les også helseministerens egne ord: Takk for innsatsen!

Onsdag første uken etter bombingen av Regjeringskvartalet og den feige massakren på Utøya, ringer Helse- og omsorgsdepartementet og ber om en prat med Ambulanseforum. Helseministeren ønsker personlig å takke alt ambulanse- og amk-personell som var i innsats under de to aksjonene i deres eget fagblad.

Helseministeren befant seg på ferie helt nord på Svalbard, og ble varslet av departementet via satellitt fredag den 22. juli da alt skjedde. Deretter ble hun fraktet til Longyearbyen av Sysselmannens helikopter samme kveld.

- Nord på Svalbard hadde vi ikke tilgang til verken tv eller radio. Da jeg kom til Longyearbyen hadde vi fått melding om skyting på Utøya og at det var antatt flere drepte. Jeg skjønte at det var alvorlig.

Flyet gikk 04.50 om morgenen, og før det ble det mange timer foran tv-skjermen, og jevnlige orienteringer fra staben i Oslo.

- Klokka halv fire ble vi oppdatert på hvor mange som var antatt drept, og da sa man minst 80.

En ting var å høre om dette via telefon og se det på tv, en annen ting var å møte det.

- Regjeringskvartalet så ut som en krigssone. Det var helt uvirkelig. Når slike ting skjer er det viktig at beredskapen fungerer slik som man har trent på og planlagt. Det har vært gjort en strålende innsats.

Samme dag som intervjuet vårt reiser hun også til Drammen for å snakke med de som var først ute på Utøya, og som sto for ledelsen av skadestedet.

- Jeg er utrolig takknemlig for den jobben de har gjort. Jeg er utrolig stolt av ambulansetjenesten i Norge - sykehusets forlengede arm ut. Det er der akuttbehandlingen begynner, og det er godt å vite at de rette ble sendt til de rette sykehusene. Det var god triage ute på skadestedene. Ambulansetjenesten fungerte godt.

Visstnok var det 35 pasienter som kom til Ringerike sykehus, åtte til Bærum , en til Drammen og 22 til Ullevål de første timene.

- Det fantastiske er at de har hatt stor kapasitet ved denne tragedien. Dette var tidenes største ambulanseinnsats i Norge. 42 ambulanseenheter, åtte helikoptre, og en helseekspressbuss var med i innsatsen ved Utøya.

- Jeg er dypt imponert over hvordan beredskapen materialiserte seg på kort tid, logistikken og hvordan man ved Utøya klarte å håndtere så mange skadde i en uoversiktlig og kaotisk situasjon.

Hva skjer videre nå?

- Det er vedtatt at det skal opprettes en kommisjon som skal gå gjennom hele situasjonen etter eksplosjonen i Oslo og angrepet på Utøya. Vi skal se på beredskapen innen både politi og helsetjeneste. Vi skal se om noe kunne vært gjort annerledes, og se på om det var knapphet på ressurser noe sted. Så langt er det vanskelig for meg å se om noe kunne vært gjort så mye bedre. Det er en unison tilbakemelding fra pasienter og pårørende om at dette har vært håndtert profesjonelt fra ambulanse- og helsepersonell. De frivillige og folk som hentet ofrene ut fra øya har også gjort en kjempeinnsats. Mange samarbeidet og gjorde en stor jobb som reddet liv. Mitt inntrykk var at folk gjorde det de var trent på i en ekstremt vanskelig situasjon, avslutter helseministeren.