Hopp til hovedinnhold


Vil gjøre det mulig å sende sms til nødsentralene

Ungdommene på Utøya kunne ikke ringe ut av frykt for å avsløre sine gjemmesteder. - Hadde det vært tilrettelagt for sms, kunne de ha gjort det i stedet, sier leder for 110-sentralen.

Ungdommene på Utøya kunne ikke ringe ut av frykt for å avsløre sine gjemmesteder. - Hadde det vært tilrettelagt for sms, kunne de ha gjort det i stedet, sier leder for 110-sentralen til Dagbladet.

Island, Danmark og Sverige har allerede innført det. I USA er det på trappene. Men til tross for at det har vært ønsket fra mange hold, har man i Norge ikke valgt å innføre muligheten for å sende nødmeldinger som sms på nasjonalt plan.

Da ungdommene ble angrepet på Utøya, var det få som kunne ringe ut. De ville da ha avslørt sine gjemmesteder.

Hadde det vært mulig å sende sms til politiet i stedet for å ringe, ville de kunnet ha kommunisert til politiet hva som skjedde på øya, og hvor gjerningsmannen befant seg.

Om dette ville ha utgjort en forskjell i politiaksjonen, kan man vanskelig vurdere på det nåværende tidspunkt. Men det viser behovet for å kunne henvende seg til nødetatene på andre måter enn ved oppringing.

Debatten begynte for flere år siden. Norges Døveforbund har i lenge kjempet for å tilrettelagt nødnummer på sms for landets 700.000 hørselhemmede. EU-direktivet om elektronisk kommunikasjon inneholder et krav om at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne benytte nødnummer på lik linje som andre brukere.

Ved Nasjonalt kompetansesenter for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap (KoKom) jobber man for tiden med å tilrettelegge muligheten for tekstmeldinger til AMK-sentraler i Norge. De har også sett til Island, hvor man allerede har innført et system med sms til det europeiske nødnummeret 112.

-  I utgangspunktet har det vært folk med hørselshemminger man har fokusert på. Men så ser man at det er mange situasjoner hvor dette kan være aktuelt. På Island var det en person som lå i et bagasjerom som kunne sende sms, men ikke ringe. Denne personen fikk man lokalisert, sier direktør Egil Bovim i KoKom til Dagbladet.

Utgangspunktet er at denne tjenesten skal være åpen for alle.

- Sverige og Storbritannia har lagt seg på den linjen at det kun er åpent for de med særskilte behov, fordi de vil redusere muligheten for misbruk. Erfaring fra Island viser at det er mindre terskel å sende av gårde en sms enn å ringe, sier Bovim.

Les mer om saken i Dagbladet