Hopp til hovedinnhold


- Stolt over innsatsviljen

Den terrorsiktede 32-åringen tok minst 76 liv fredag 22.juli. Uten de ansattes kraftsamling på Ullevål sykehus kunne det blitt mange flere.

Den terrorsiktede 32-åringen tok minst 76 liv fredag 22.juli. Uten de ansattes kraftsamling på Ullevål sykehus kunne det blitt mange flere, skriver Dagens Medisin.

- Dette har vært de mest utfordrende dagene i mitt yrkesaktive liv. Likevel er jeg stolt over innsatsviljen, stolt over den store stå-på-viljen, og stolt over hva vi har klart å gjøre, sier Pål Aksel Næss, overlege på avdeling for traumatologi ved Oslo Universitetssykehus Ullevål.

Totalt blir det anslått at nærmere 150 personer var på jobb i akuttmottaket i helgen. Næss foretok de første vurderingene av pasientene som kom inn etter terrorhandlingene fredag. Han var sammen med avdelingsleder Tina Gaarder ansvarlig for å disponere personellet på best mulig måte. Gaarder koordinerte på akuttstua, mens Næss var i mottaket.

Totalt ble 32 personer sendt til behandling eller observasjon ved Oslo Universitetssykehus Ullevål fredag. 11 av dem kom etter eksplosjonen i Oslo, mens 21 personer ble sendt til sykehuset etter skytingen på Utøya.

19 av pasientene betegnes som «alvorlig skadet». 13 av disse er fra Utøya, mens seks er fra eksplosjonen i regjeringskvartalet. Én av de skadede på Utøya mistet livet mandag.

Både Gaarder og Næss peker på at ting har fungert i alle ledd, og ikke kun på sykehuset.

- Det er flott å merke at andre deler av helsetjenesten har fungert godt. Ambulansepersonellet, legevakten og Ringerike sykehus har vært veldig gode å samarbeide med. De har sørget for at vi ikke har brukt tid på byråkrati, men på behandling, sier Pål Aksel Næss.

Les mer om saken hos Dagens Medisin