Hopp til hovedinnhold


Fulgte med som ambulansepersonell fra Moss til Utøya

Det tok én time å kjøre til Utøya fra Moss. Øistein Johansen brukte den timen til å forberede seg mentalt på hva som ville vente ham da han kom frem.

Det tok én time å kjøre til Utøya fra Moss. Øistein Johansen brukte den timen til å forberede seg mentalt på hva som ville vente ham da han kom frem, skriver Moss Avis.

Selv med 15 år bak seg i ambulansetjenesten har han aldri før rykket ut til en så stor hendelse. Fredag kveld var han på Utøya sammen med flere andre team fra Moss og Østfold.

- Tre av bilene her i Moss ble fredag ettermiddag sendt til Oslo og regjeringskvartalet. De ble etter en stund sendt hjem igjen, da det viste seg at det ikke var noe for de å gjøre. Da de var kommet til Son måtte de enda en gang snu, da meldingene om skytingen på Utøya tikket inn, forteller Johansen. De fikk da beskjed om at over 50 personer var antatt døde, og at det var skutt med automatvåpen. Nå i etterkant er det klart at over 80 personer ble drept under av den tragiske hendelsen.

- Det er klart at det gjør noe med en, når man får en sånn beskjed. Vi mennesker er lagd på den måten at vi tenker også på oss selv og egen sikkerhet, når vi skal ut på et slikt oppdrag. Det gjelder jo å ta godt vare på oss selv slik at vi kan hjelpe andre på best mulig måte.

Ubeskrivelig

Johansen har lang fartstid i militæret, og skjønte fort at situasjonen var meget alvorlig da det viste seg å være automatvåpen involvert. Han sørget for å briefe kollegaene sine på vei ut til Utøya, slik at alle skulle være best mulig forberedt.

- Det var ferievikarer på samtlige av ambulansebilene, folk som er ganske så ferske i gamet. Samtidig var det også flere av oss med erfaring fra internasjonel militærtjeneste. Måten vi kollegaene samarbeidet på og støttet hverandre opp, er ubeskrivelig, fortsetter Johansen.

Han skryter av hvordan arbeidskollegaene tok vare på hverandre, og hvordan de jobbet sammen. I går møttes de på sykehuset i Sarpsborg for debriefing og for samtaler med ambulanseledelsen og prester.

Les mer om saken i Moss Avis