Hopp til hovedinnhold


Full satsing på farmakologi

Helse Midt-Norge innfører en standard på farmakologiutdanningen for å heve kompetansen. Alt ambulansepersonell får nå farmakologikurs i regi av Høgskolen i Lillehammer (HiL).

Helse Midt-Norge innfører en standard på farmakologiutdanningen for å heve kompetansen. Alt ambulansepersonell får nå farmakologikurs i regi av Høgskolen i Lillehammer (HiL).

- Dette er en milepæl, føler vi! Dette med å styrke kompetansen på medikamenter har vært etterspurt i fra ambulansepersonell lenge, sier Arild Bråten, undervisningsansvarlig i ambulansetjenesten i Nord-Trøndelag.

Blant annet med samhandlingsreformen og sentralisering av legevaktssentrene faller et større og større ansvar på ambulansetjenesten spesielt i distriktene.

- Da er det noe med å føle seg trygg på det man holder på med.

Det vanlige hittil har vært å tilby kurs og opplæring foretaksvis, fylkesvis og tjenestevis. Behovet for en standardisering har meldt seg mer og mer i Helse Midt-Norge.

- Dette gir et stort faglig løft, sier Erlend Sundland, ambulansesjef i Sør-Trøndelag. - Vi så nødvendigheten av å formalisere det ordentlig i stedet for å holde på med interne kurs.

Kurset er nettbasert, og om man har studiekompetanse fra før får man fem studiepoeng etter å ha bestått kurset. Om man ikke har studiekompetanse får man et kursbevis.

- Vi betaler HiL for å ta alt med logistikk, undervisning og eksamen, sier Gunnar Vangberg, overlege og rådgiver for ambulansetjenesten i Trøndelag. Han er veldig fornøyd med at de får en slik standard på plass. Målet er at man må ha denne utdanningen for å kunne gi medikamenter innen få år.

I juni var 40 fagkoordinatorer i Trøndelag samlet for å få en innføring slik at de blir superbrukere.

- Dette farmakologikurset er likeverdig det som blir gitt på paramedic eller sykepleierstudiet, sier Vangberg. – Kurset gir en grunnleggende forståelse for hva medisiner gjør med kroppen,  hva kroppen gjør med medisiner, det juridiske og går også mer spesifikt inn på relevante medikamenter.

En annen gevinst er at sertifisert personell lettere kan gå over foretaksgrenser uten at det blir spørsmål om kompetansen på dette området.

Helse Midt-Norges ambulansetjenester har i alt 700 ansatte fordelt på 60 stasjoner.