Hopp til hovedinnhold


Forsker på døde barn

Nærmere 100 døde, norske barn er undersøkt av en medisinstudent uten at foreldrene har fått vite om det. Datatilsynet krever at informasjonen slettes.

Nærmere 100 døde, norske barn er undersøkt av en medisinstudent uten at foreldrene har fått vite om det. Datatilsynet krever at informasjonen slettes, skriver VG.

- Dette handler om at det er hentet inn svært sensitive opplysninger om foreldre som på et tidspunkt har vært mistenkt eller siktet for å ha tatt livet av barna sine, uten at de er spurt, sier seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet til VG Nett.

Hun understreker at hovedregelen er at man skal be om samtykke fra den det forskes på.

Rønnevik sier at det i loven er slik at man likevel kan forske uten samtykke, dersom forskningen har «en stor samfunnsnytte».

- Men det krever ganske mye, og et studentprosjekt på universitet er normalt ikke tungtveiende nok, når det skal forskes på så sensitive opplysninger som i dette tilfellet. Dette er noe som «vanlige studenter» normalt ikke skal forske på.

Men Rønnevik presiserer også at i de tilfellene hvor de som forskes på er døde, ville ikke forskerne trengt å innhente noe som helst form for samtykke.

- Døde personer har ikke personvern.

87 barn
En medisinstudent i Oslo ville forske på hvordan helsevesenet og rettsvesenet fulgte opp slike saker de siste tretti årene i Sørøst-Norge. Hun har gått gjennom 87 saker fra 1979 til og med 2008. I de aller fleste tilfellene er det sannsynlig at barnets egne foreldre har stått bak ugjerningen.

Ikke siden 1984 har det blitt forsket på rettssikkerheten til barn som enten har blitt drept eller har dødd som følge av at noen har skadet dem.

Den aktuelle studenten har villet undersøke hvilket utfall saken fikk i rettsapparatet, og sammenlignet behandlingen disse barnesakene får med tilsvarende saker som involverer voksne. Det er Rettsmedisinsk institutt som formelt har ansvaret.

Nå krever Datatilsynet at instituttet sletter denne informasjonen.

Målet med oppgaven er å få mer kunnskap om fatal barnemishandling for å kunne drive forebyggende arbeid og styrke barns rettssikkerhet, ifølge Datatilsynets rapport.

Les mer om saken i VG