Hopp til hovedinnhold


25 år siden Vassdalen

– Det har ikke gått en uke i disse årene uten at jeg har tenkt på dødsskredet.

– Det har ikke gått en uke i disse årene uten at jeg har tenkt på dødsskredet. Arne Pran tok ansvaret for Vassdalen-ulykken hvor 16 unge soldater omkom. – Det var mitt ansvar som leder, sier mannen som ble kjent som obersten med det store hjertet, skriver NRK.

Det er onsdag 5. mars 1986. Ute blåser det en bitende kald kuling som skapte en kuldeeffekt på rundt 50 minusgrader. Den årlige NATO-øvelsen med 20.000 soldater er i full gang. 27 soldater og tre befal fra tropp 2 i Ingeniørkompaniet ved Brigaden i Nord-Norge er på vei inn Vassdalen like nord for Bjerkvik for å lage en beltevogntrase som skal brukes under angrepet på en fiendtlig styrke lenger nord. Klokken passerer 13.00.

Soldat Sven Arne Simonsen (44) fra Narvik var 19 år da ulykka skjedde. Han var en av de 31 som ble sendt inn i Vassdalen for å måke trasé for beltevognene som skulle inn. Han husker at de var flere som nektet å utføre oppdraget.

Forsøkte å nekte

– Flere hadde advart om rasfaren. Alle var redde, og vi ga beskjed om at vi ikke ville gå videre inn i dalen. Men vi fikk ikke gehør. Det blåste skikkelig, og vi så at at det allerede var gått gått et mindre skred.

Han stod sammen med to andre og jobbet da snømassene kom buldrende i en fart på 130 km i timen nedover fjellsida.

– Plutselig hørte vi et drønn. På sekunder ble alt borte i snøen, forteller han til NRK.no.

– Nå dør jeg

Simonsen ble tatt av raset og ble feid nedover fjellsida.

– Jeg rakk ikke å tenke, men tror det gikk 20-30 sekunder. Da skredet stoppet opp, stod jeg rett opp og ned med snø til halsen. Jeg kikket rundt meg, - alt var stille.

Tilsammen 31 soldater ble tatt av det 100 meter brede skredet. 13 soldater ble bare delvis begravd, mens én greide å holde seg oppå snøen. Ytterligere én overlevde over tre timer under et 1,5 meter tykt snølag. Han ble funnet med ryggen opp mot en beltevogn og med en arm foran ansiktet. Det dannet trolig en luftlomme.

15 ble gravd ut og reddet. 16 omkom i den verste ulykken i Forsvarets historie i fredstid.

Les mer om saken i NRK