Hopp til hovedinnhold


Sendt fra fødestue til fødestue

Da riene tok til for alvor ble Elise Burström (29) bedt om å komme til fødeavdelingen på Ullevål. Vel inne på sykehuset – ble de sendt ut i bilen igjen – med beskjed om å dra til Bærum i stedet. De rakk såvidt sykehuset før fødselen var i gang.

Da riene tok til for alvor ble Elise Burström (29) bedt om å komme til fødeavdelingen på Ullevål. Vel inne på sykehuset – ble de sendt ut i bilen igjen – med beskjed om å dra til Bærum i stedet, skriver Aftenposten.

Paret kom til Ullevål klokken 18.45. Jordmoren undersøkte Elise, som er førstegangsfødende.

– Jeg fikk beskjed om at det var fem centimeter åpning. Samtidig fikk jeg beskjed om det var fullt og at det ikke var noen ledig fødestue til oss. Da jeg kom ut i resepsjonen igjen fikk vi beskjed om at Bærum sykehus kunne ta imot oss. Ingen av oss har bodd lenge i Oslo, så vi ba om en veibeskrivelse. Jordmoren som undersøkte meg sa at hun ikke var kjent, så det kunne vi ikke få, men hun visste at det lå i retning Drammen, sier hun.

Hun har forståelse for at det kan være fullt på fødeavdelingen. Men hun lurer på hvordan et stort sykehus kan sende dem videre uten en gang å tilby transport, eller i det minste en veibeskrivelse.

– Hvordan kunne de ta det som en selvfølge at min samboer var i såpass bra tilstand at han kunne kjøre videre, vel vitende om at jeg allerede hadde fem centimeter åpning, og at jeg kanskje ville føde i bilen. De kunne i det minste tilbudt oss en ambulanse eller annen transport, sier hun.

Rullet inn

De kom til Bærum like før klokken 20. Riene var da så kraftige at de måtte parkere ulovlig foran inngangen på akutten.

– Jeg ble rullet i ilfart i rullestol fra akuttinngangen til fødestuen. Det var ikke tid til å ta personopplysninger eller svare på noen spørsmål. Da jeg kom inn på fødestuen klokken 20.06, fikk jeg min første pressri. Fem pressrier senere – bare ett kvarter senere var vår datter født, forteller Burstöm.

Ullevål beklager

Ledelsen ved fødeavdelingen på Ullevål legger seg flat. Elise Burström burde fått ambulanse til Bærum sykehus, skriver også Aftenposten.

Les mer om saken i Aftenposten