Hopp til hovedinnhold


Fart og førerfeil skyld i flest dødsulykker

Høy fart og manglende førerdyktighet er fortsatt de vanligste ulykkesårsakene på norske veier, viser en analyse fra Statens vegvesen.

Høy fart og manglende førerdyktighet er fortsatt de vanligste ulykkesårsakene på norske veier, viser en analyse fra Statens vegvesen i følge VG.

Les også: Slik redder du liv i trafikken

Trygg trafikk: Ønsker tiltak mot dødsulykkene

Den ferske analysen er basert på de 186 ulykkene med dødsfall i 2009. 212 personer mistet livet i ulykkene. 39 prosent av ulykkene var utforkjøringer, mens 34 prosent var møteulykker. 13 prosent var fotgjengerulykker.

Mange uten belte
- 43 prosent av alle som omkom i bil brukte ikke bilbelte, til tross for at det er under 5 prosent som ikke bruker bilbelte utenfor tettbygd strøk. Videre viser det seg at 30 prosent av omkomne på motorsykkel ikke brukte hjelm eller brukte hjelmen galt, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

I analysen er en del ulykker ført opp med flere årsaker. I 46 prosent av dødsulykkene var høy fart etter forholdene eller fart godt over fartsgrensa årsaken. Manglende førerdyktighet får skylden i 55 prosent av tilfellene.

Rus og tretthet
I 23 prosent av tilfellene spilte ruspåvirkning inn, mens tretthet eller at føreren sovnet og sykdom hver oppgis som forklaring i 8 prosent av tilfellene. I 7 prosent av tilfellene er det mistanke om såkalt selvvalgt ulykke.

I 24 prosent av tilfellene er faktorer knyttet til vei eller veimiljø oppgitt som medvirkende faktor. Dette er noe lavere enn gjennomsnittet for årene 2005-2009.

Les mer om saken i VG