Ti på topp – fagstoff

Følger du med faglig? Her er sakene vi har lagt ut på fagstoff som ble mest lest i år.

Lenke til fagstoff

Les også: De mest leste sakene i 2010

Det er ikke nye retningslinjer for resuscitering eller nasjonale retningslinjer for hjerneslag som topper besøkslista vår, men det er mange veier til Rom! Rundt 50 medieklipp om forskning og fagstoff er lagt ut på fagstoffsiden vår i år. Men det er like gjerne artikler fra andre år som blir lest.

Foto: Albert Jankowski. Kilde: Wikimedia Commons

1. Dårlig rengjøring i ambulanser

Hygiene engasjerer: En stikkprøve avslører huller i rengjøringen av ambulanser, noe som kan være til fare for pasientene. Nå skal prosedyrene endres.

2. Gjør det å gi oksygen ved hjerteinfarkt mer skade enn gagn?

I en studie av hjertestanspasienter hvor halvparten ble gitt ren oksygen og halvparten luft, overlevde flere av dem som inhalerte luft etter et døgn. Av 387 pasienter inkludert i studien, døde 14, men av disse var det tre ganger så mange som hadde inhalert ren oksygen.

3. Ut med ren oksygen, inn med romluft

Nå endres verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte. Barn kommer seg raskere og færre dør ved å bruke romluft (21 prosent oksygen) under gjenopplivning i stedet.

4. Prehospital triage med METTS-T gir mer effektiv behandling

Svenskene har gode erfaringer med METTS-T (medical emergency triage and treatment system trauma), som blant annet innebærer en tonivåinndeling av traumealarm, logistisk metode og beslutningsstøtte for leger og pleiepersonell.

5. Billig medisin reduserer traumedødsfall

TXA, en billig medisin som kan stoppe blødning hos pasienter utsatt for traumer, kan potensielt redde titusener av liv verden over, ifølge en ny studie.

6. Intelligent hjertesprøyte

Bare èn av ti personer som får akutt hjertestans overlever. En automatisk sprøyte som hjelper ambulansepersonalet å finne blodårene kan øke andelen som overlever – blant annet ved akutt hypotermibehandling.

Jarle Gimmestad, foredragsholder på AmbulanseForum 2009.

7. Menneskelige faktorer i team

Det heter at det er menneskelig å feile. I luftfarten viser undersøkelser at man gjør tre-fire feil i timen. Derfor har alle flyselskaper en rekke sjekklister, barrierer og organisatoriske grep som gjør at sikkerheten ivaretas.

8. Høye MRSA-funn hos ambulansepersonell

En studie viste 20 ganger høyere forekomst av MRSA hos ambulansepersonell enn i resten av befolkningen.

9. Spesialhjelm for diagnostisering av hjerneslag

Om cirka fem år skal en hjerneslagshjelm i ambulansene korte ned tiden fram til behandling av denne pasientgruppen. I dag får bara et par prosent av dem som rammes av slag i form av en blodpropp i hjernen hjelp i tide.

10. Flere kan overleve hjerteinfarkt

AMK-operatører har vanskeligere for å bedømme kvinners brystsmerter enn menns. Med et databasert beslutningssystem ville flere fått rett hjelp. En studie fra Högskolan Väst viste at på innsamlet informasjon om drøyt 500 pasienter i Gøteborg prioriterte operatørene 15 pasienter for lavt, hvorav ni døde, mens dataprogrammet bara gjorde åtte feil, og disse tilfellene var mindre alvorlige.

Quis er også populært, og vi lover flere slike i 2011.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.