Quiz om hjertearytmier

Kull 10, en flott gjeng på ambulansefaget på Lukasstiftelsen videregående skole på Malvik, lager rett som det er quiz i klassen når de går gjennom ulike temaer. Her har de gitt oss en julequiz sakset rett fra da de gikk gjennom stoff om hjertearytmier. Lykke til!

Ta flere quiz her!

Kva hjarterytme kan gje ulik hjartefrekvens og puls?
Atrieflimmer viser på EKG:
Kommer det P-takk ved AV-blokk grad 2, type II?Hva er gode eksempler på hvorfor vi kan få sinustakykardi?
Hva kan være årsak til sinusbradykardi?Hva kjennetegner en 2. grads AV-blokk type I ?Hvilken påstand er riktig?
Hva er minimums HF for at det skal kvalifiseres som en takykardi?
Hvordan kan pasienten selv kjenne at han eller hun har en ventrikulær ekstrasystole?
I hvilket av disse svarene er alle hjerterytmetypene hjertestansrytmer?


7 Comments

 1. Vil tipse om at svaret til spørsmålet om hvordan pasienten kjenner en ekstrasystole er feil. Pasienten kan ikke kjenne et «uteblitt slag» i og med at det ikke er der, men han kjenner derimot det slaget som kommer etter som er langt sterkere, da hjertet forsøker å kompensere intropt for det slaget som var lite effektivt. Dette føler pasienten som en palpitasjon, altså kjennes dette ut som at hjertet «slår en gang ekstra».

 2. Ja, så i litteraturen at det ble beskrevet litt forskjellig, både som følelsen av at hjertet «hopper over» og som ekstraslag. Blant annet her på nett: http://nhi.no/sykdommer/hjerte-kar/hjertearytmier/ekstraslag-systoler-12834.html. Så egentlig er begge svar riktig?! Men det går bare an å gi rett svar på ett, og da tar vi det som elevene på Lukas lærer. Uansett: Bra å debattere, og det virker som du kan dette stoffet godt! :) Mvh Live

 3. Nei, begge svar er ikke riktige. På nettsiden du referer til står det jo at du ikke kan kjenne det ekstra slaget (ekstrasystolen), i og med at hjertet ikke er fylt med blod, det er derimot det påfølgende slaget som er langt sterkere en kjenner som «hjertebank». Dette slaget er vanligvis ikke en ekstrasystole men en normal kontraksjon styrt av sinusknuten. Tror nok at elevene på Lukas bør se på dette på nytt.

  Forøvrig en riktig god jul!

 4. Det står begge deler vil nå jeg påstå: «(D)et oppleves ofte som om hjertet hopper over et hjerteslag.» og «Utpumpingen av mere blod fra ventrikkelen får neste hjerteslag til å føles kraftigere enn normalt. Og det er dette kraftigere hjerteslaget du registrerer som «hjertebank».»

  God jul til deg også!

  Mvh Live

 5. For all del, i Norge er det heldigvis lov å tro på hva en selv vil. For min del tror jeg på logikk og medisinsk basislære…

  ….og godt nyttår!

 6. Jason DeVille says:

  Flere slike quizzer, takk!

 7. Skal bli! :)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.