Hopp til hovedinnhold


Overlevde hjertestans - lege lot pasient ligge for å dø

Til tross for at pasienten overlevde en hjertestans diskuterte legen obduksjon med de pårørende. Nå kritiserer Socialstyrelsen Skånes universitetssykehus i Malmø.

Til tross for at pasienten overlevde en hjertestans diskuterte legen obduksjon med de pårørende. Nå kritiserer Socialstyrelsen Skånes universitetssykehus i Malmø, skriver svenske Dagens Medicin.

Når mannen kom inn på akuttmottaket til Skånes universsitetssykehus i Malmø ble det konstatert at han manglet puls. Etter ti minutter med hjerte- og lungeredning fikk mannen i gang hjertet og respirasjon.

Av mannens blåe hudtone og lysstive pupiller dro legen den konklusjon at pasienten var rammet av hjerneskade, og at fortsatt behandling ikke var meningsfull, skriver Skånska Dagbladet.

Mannen ble flyttet til et enerom uten overvåkning for å dø. Til tross for at mannen var i live tok legen opp spørsmålet om obduksjon med de pårørende.

Mannens tilstand forbedret seg, men legen opprettholdt bedømmelsen om at aktiv behandling ikke var aktuelt.

Dagen etter var mannen helt våken med full tale- og bevegelsesevne. En nevrolig fant ingen tegn på hjerneskade.

Socialstyrelsen retter nå kritikk mot sykehuset, dels for at livsbevarende behandling ikke ble gitt, og dels for at pasientens pårørende fikk spørsmål om en eventuell obduksjon.

Sykehuset får også kritikk for at mannen ble forlatt uten tilsyn, skriver Skånska Dagbladet.

Les mer om saken i Dagens Medicin