Hopp til hovedinnhold


Elevene som lærer å redde liv

Når du kommer inn i klasserommet deres er den første tanken som slår deg; hvordan i huleste fikk de inn en ambulansebil i klasserommet?

Når du kommer inn i klasserommet deres er den første tanken som slår deg; hvordan i huleste fikk de inn en ambulansebil? skriver Moss Avis.

Erik Alexander Nicolaysen (18) og Silje Engebretsen (17) er heldige som får være elever på den ferskeste av 18 ambulansefaglinjer her i landet, på Malakoff videregående i Moss.

– Lærerne har humor og tåler å bli tulla litt med. Egentlig er miljøet altfor godt, sier Nicolaysen med et smil.

Både Engebretsen og Nicolaysen er enige om at det er viktig med et godt klassemiljø, når skolehverdagen til tider kan være ganske tøff og vanskelig.

– Den største utfordringen er det faglige, som er blitt vanskeligere enn det helse og sosialfag var i fjor. Da kunne man mye fra før, men nå er alt nytt. Derfor blir det blir mye pugging, sier Engebretsen.

Fysisk egnethet

Kontakt og faglærer ved ambulansefag, Tarjei Tvedte, har bakgrunn som anestesisykepleier og har jobbet på luftambulanse i Norge og FN. Han syntes det er dumt at ikke fysisk egnethet blant elever blir vektlagt ved opptak til ambulansefag.

– Vi samarbeider med kroppsøvingslærerne på Malakoff for å rette kroppsøvingsundervisningen mot kravene fra fylket og senere mot Helse Bergen sine krav, som er enda strengere. Det er viktig at elevene lærer å beskytte seg selv og sin makker med trening, ettersom de må gjøre mange tunge og vanskelige løft, forteller Tvedte.

Tøff holder ikke

– Elever kan få sjokk når de må hjelpe til på ulykker i vær som dette, sier Tvedte mens han peker på regnværet utenfor vinduet.

Som med fysisk egnethet, får de heller ikke lov å vektlegge personlighet ved opptak. En ting er tunge løft, men traumatiske opplevelser er også en stor del av yrket.

– Vi prøver å flette mental trening inn i fagene. Det holder ikke bare å være tøff, du må være reflektert og kunne holde hodet kaldt i krisesituasjoner, forteller Tvedte.

Les mer om saken i Moss Avis