Hopp til hovedinnhold


Første nasjonale kriseøvelse i nord

Utfordringene sto i kø under den første nasjonale kriseøvelsen i Nord-Norge. 350 personer fikk brynt seg på en kaotisk togulykke på den svært trafikkerte Ofotbanen.

Utfordringene sto i kø under den første nasjonale kriseøvelsen i Nord-Norge. 350 personer fikk brynt seg på en kaotisk togulykke på den svært trafikkerte Ofotbanen, skriver NRK Nordland.

Les også i Fremover: - Har lært en god del

I alt 350 mann, sju ambulanser, to helikoptre, ti hundeekvipasjer, politi fra nær sagt hele distriktet, sivilforsvaret og redningsmannskaper også fra Abisko og Kiruna, fikk en stri tørn på Bjørnfjell etter at det ble meldt at et tog med mellom 75 og 100 passasjerer hadde kollidert med et malmtog, skriver Fremover.

Fokus for Tyr 2010 er togulykke og grensekontroll på Ofotbanen mellom Narvik og Kiruna. Her skal alle parter få øvd sammen og det er viktig å få vist politiets og andre aktørers roller, ansvar og oppgaver.

– Det er litt stress, men det går bra. Men jeg er litt spent. Det forteller ambulansearbeider Linda Øien, før øvelsen er kommet ordentlig i gang. – Det er nok litt kaos, men brannmannskapene har gjort en god jobb før vi kom og begynt å evakuere, så vi får ta det som det kommer, sier Øien.

Kaos

Foruten politiet og andre nødetater, skal kommuner, fylkesmannen, Forsvaret, Sivilforsvaret, næringsliv og frivillige organisasjoner øve på samvirke og krisehåndtering på taktisk, operativt og strategisk nivå. Også svenskene er med, og stiller med redningsressurser blant annet fra Kiruna.

– Tyr er en årlig fullskalaøvelse der scenarioene skifter mellom redning, naturkatastrofer og terror/alvorlig organisert kriminalitet. Denne gangen er det redningsdelen som står i fokus, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus, leder av seksjonen for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).

– Det er kaos, det er vanskelig å får oversikt og vanskelig med kommunikasjonen. Jeg har ikke samband, blant annet, så jeg får ikke kommunisert med de andre, fikk blant annet anestesisykepleier ved UNN, Trude Elstad erfare.

Les mer om saken på NRK