Hopp til hovedinnhold


Dødsstedsundersøkelser

Ordningen med frivillig dødsstedsundersøkelse ved brå og uventet død hos barn i alderen 0 til og med 3 år trer i kraft fra i dag 1. november 2010.

Ordningen med frivillig dødsstedsundersøkelse ved brå og uventet død hos barn i alderen 0 til og med 3 år trer i kraft fra i dag 1. november 2010, skriver Folkehelseinstituttet.

I Norge er det hvert år om lag 40 barn i alderen 0 til og med 3 år som dør brått og uventet, og der dødsårsaken er ukjent.

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å organisere tilbudet, som regjeringen har vedtatt at helsetjenesten skal tilby. Formålet er å få sikrere informasjon om hvorfor barnet døde.

Ved brå og uventet barnedød kan det noen ganger være vanskelig å fastslå dødsårsaken med sikkerhet. For at både foreldre og helsepersonell skal få sikrere informasjon om hva som var årsaken til at barnet døde, skal helsetjenesten ved brå og uventet barnedød gi familien tilbud om en systematisk undersøkelse av dødsstedet.

Dette er en undersøkelse som helsetjenesten har plikt til å tilby foreldre, men det er frivillig for foreldrene om de vil benytte seg av tilbudet. Helsetjenesten må ha skriftlig samtykke fra foreldrene før en slik undersøkelse kan foretas.

Det er sykehuset der barnet blir mottatt som vil orientere foreldrene eller omsorgspersonene skriftlig og muntlig om tilbudet om frivillig dødsstedsundersøkelse. Dersom familien takker ja til tilbudet varsler sykehuset dødsstedsundersøkelsesteamet, som er lokalisert ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

Dersom det avdekkes mistanke om straffbart forhold etter at dødsstedsundersøkelsen er påbegynt, skal undersøkelsen i regi av helsetjenesten avbrytes. Den videre oppfølgingen skal da skje i regi av politiet.

Les mer på FHIs nettsider