Hopp til hovedinnhold


Fikk autorisasjon uten å gå opp til fagprøve

Tre sykepleiere i Helgelandssykehuset har fått autorisasjon som ambulansearbeider uten å gå opp til fagprøve. To av dem hadde kun hatt deltidsstillinger.

Tre sykepleiere i Helgelandssykehuset har fått autorisasjon som ambulansearbeider uten å gå opp til fagprøve, skriver Helgelands Blad.

Også fra Helgelands Blad: Bryter krav til ambulanser

Les også: SAFH overprøver prøvenemnda

Bakgrunn: Autorisasjon uten fagprøve

Bare en av de tre sykepleierne har vært ansatt i 100 prosent stilling. De andre to har vært ansatt i 25 prosent stilling, men har tatt noen vikariat og ekstravakter. Ingen av sykepleierne har gått opp til fagprøve i ambulansefaget.

"Frislipp" noen måneder
I den ene saken har også Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) reagert, og avslo først søknaden til den ene av sykepleierne.

– Men i perioden oktober 2009 til februar 2010 ble nok søknadene behandlet noe snillere enn før vi fikk utarbeidet de retningslinjene som vi har nå, Jørgen Holmboe, direktør i SAFH.

Holmboe mener det er uproblematisk å gi sykepleiere autorisasjon som ambulansearbeider, såfremt disse har den kompetansen som det er satt krav til at de skal ha.

– Hvis arbeidsgiver sier at de har gjennomgått den nødvendige arbeidserfaring og kurs, er de kvalifisert til å bli autorisert som ambulansearbeider. Det er imidlertid noen sykepleiere som i ettertid har gått opp til fagprøve, og strøket, og her må arbeidsgiver ta ansvar, og vurdere hvilke oppgaver de vil sette vedkommende til, sier han.

Helgelands Blad sitter på opplysninger som sier at enkelte av de interne kursene som Helgelandssykehuset operer med, ikke er i henhold til akuttforskriftens paragraf 17. At disse oppfyller kravene, er en forutsetning for at det kan gis autorisasjon.

– Riktige opplysninger en forutsetning

Holmboe forutsetter at de attester og bekreftelser som har kommet fra foretaket og søker, er ett hundre prosent riktige.

Kjellfrid Blakstad i Fagforbundet sentralt er bekymret for om autorisasjonssøknader fra sykepleiere blir behandlet i tilstrekkelig grad.

– Vi kjenner til to saker der behandlingen av autorisasjonssøknaden ikke kan forsvares. Vi utelukker ikke at det er flere, sier Blakstad til Helgelands Blad.

Les mer om saken i Helgelands Blad