Hopp til hovedinnhold


- Felles nødsentral kan ta liv

Samme nødnummer for brann, politi og helsetjenester er på trappene i Norge. Helsevesenet er skeptisk.

Samme nødnummer for brann, politi og helsetjenester er på trappene i Norge. Helsevesenet er skeptisk, skriver Bergens Tidende.

Snart skal vi kunne ringe nødnummeret 112 for akutt hjelp fra både helsevesenet, brannvesenet og politiet.

Men helsevesenet vil beholde dagens ordning, der medisinsk personell tar i mot alle nødanrop for helsespørsmål på 113.

- Det tar lenger tid å få hjelp når man organiserer nødsentralen på den måten, viser en fersk undersøkelse fra Finland, sier seksjonsoverlege Guttorm Brattebø ved Akuttmedisinsk seksjon i Helse-Bergen.

Et overveiende flertall av høringssvarene levert fra helsetjenesten, inkludert Statens helsetilsyn, Helsedirektoratet, de fire regionale helseforetakene, Legeforeningen og Sykepleierforbundet er svært kritisk til hele prosessen knyttet til en mulig omlegging.

Skal bli enklere
En arbeidsgruppe styrt av Justis- og politidepartementet anbefaler at Norge får ett nummer - 112 - for alle nødanrop, der man skal fordele oppdragene til ambulanse, brannvesen eller politi. Dette skal effektivisere tjenesten, hindre feilmeldinger og gjøre det enklere for publikum.

- Det er en løgnaktig påstand at folk ikke vet hvor de skal ringe for å få akutt helsehjelp. Vi har veldig få feilsamtaler som blir overført fra politi og brannvesenet, sier Brattebø.

Han er svært skeptisk til at noen ønsker å endre et tilbud til befolkningen som han mener faktisk fungerer.

Les de ulike høringsuttalelsene her

Fagkompetansen viktig
Brattebø er også kritisk til at de ulike etatene ikke lenger skal få styre sine egne ressurser. Når man ringer for å få akutt helsehjelp, så må man få snakke med et menneske som er kompetent på helsespørsmål, og ikke en politimann eller brannmann, mener han.

- I land der man har en felles nødsentral, sender de ut langt flere ambulanser enn nødvendig og har flere sykehusinnleggelser. Dette vil gjøre en slik ordning mer kostbar enn dagens, sier Brattebø.

Les mer om saken i Bergens Tidende