Mangel på kunnskap hos helsepersonell fører til dødelige hjertestans

21 hjertestans med dødelig utgang kunne vært unngått ved Universitetssykehuset i Lund ved enkle tiltak, i følge en intern analyse, skriver svenske Dagens Medicin.

Totalt har 193 hjertestansalarmer i 2008 og 2009 blitt analysert. Konklusjonen er at det oppsto unødvendige behandlingsskader ved 41 tilfeller. Av disse endte 21 med at pasienten avled, rapporterer Sydsvenskan.

Ansvarlig for undersøkelsen er Andreas Hvarfner, overlege ved intensivavdelingen. I følge ham er forklaringen bak tallene at man mangler grunnleggende kunnskaper om hvordan hjertestans kan forebygges.

– Jag tror at en årsak er at sykehusbehandling i dag er så spesialisert. Alle er inne i sine spesielle prosesser – ortopediske, nevrokirurgiske og så videre. Man ser ikke skogen for bare trær, sier han til Sydsvenskan.

En vanlig årsak til hjertestans var at personalet ga for lite oksygen når pasienter fikk pusteproblemer. En annen var at pasienter som ble urolige på grunn av pusteproblemer fikk beroligende legemidler, noe som forverret tilstanden.

Les mer om saken i Dagens Medicin

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.