Hopp til hovedinnhold


- Stadig flere pasienter dør hos oss

– Er en person døende, bør ikke vedkommende bli fraktet i ambulanse fra sykehuset til et annet sted.

– Er en person døende, bør ikke vedkommende bli fraktet i ambulanse fra sykehuset til et annet sted, sier kommunalsjef Eva Grunwald til Fredrikstad Blad.

Bare to timer etter at pasienten ble skrevet ut fra Sykehuset Østfold, døde personen på én av korttidsplassene til Fredrikstad kommune. Kommunalsjef Eva Grunwald mener at denne hendelsen er et konkret eksempel på at en statlig politikk om å stadig overføre flere oppgaver til kommunen.

– Pasienten ble skrevet ut fra Sykehuset Østfold og overført til én av korttidsplassene våre. Og fordi personen døde bare to timer etter utskrivning fra sykehuset, kan man anta at pasienten var døende da personen ble utskrevet.

Hun utelukker ikke at pasienten ble utskrevet for tidlig.

Norske sykehus bruker stadig mindre tid per pasient. Spesielt for pasienter over 80 år reduseres liggetiden. Mens de i 1998 i gjennomsnitt lå på sykehus i 8,7 døgn, ble tallet redusert til 6,3 i 2009, skriver Aftenposten.

Når gamle og pleietrengende blir skrevet ut fra et sykehus, blir de ofte overført til kommunal pleie. Det frigjør plass på sykehuset, og kommunen overtar ansvaret og regningen for den videre oppfølgingen.

– Vi ser at en stadig økende mengde personer dør mens de er på korttidsopphold, og det er en indikasjon på at sykehuset i større grad enn tidligere overlater sykere personer til kommunen – og det er ressursmessig krevende. Vi må ha korttidsplasser med høy medisinsk kompetanse sier Grunwald.

– Så kommunen får nå ansvaret for sykere personer enn tidligere?

– Ja, det merker vi både på korttidsplassene våre og hjemmesykepleien vår, svarer hun.

Les mer om saken i Fredrikstad Blad